2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagyszombat Budapesten

Először mutatkozik be Magyarországon szlovák megye: november 5. és 8. között Nagyszombat megye gazdaságával, iskoláival, kultúrájával és turizmusával ismerkedhetnek az érdeklődők Budapesten, a Szlovák Intézetben - hangzott el egy csütörtöki sajtótájékozta
2007. október 26. péntek 08:03 - Hírextra

Kvarda József, Nagyszombat (Trnava) megye önkormányzatának alelnöke elmondta, hogy megyéjük, amelyhez hét járás tartozik, három országgal: Csehországgal, Ausztriával és Magyarországgal határos. Gazdaságuk fejlett, két francia autógyár termékeit gyártják, 40 parlamenti képviselőjük van, ebből 15 a Magyar Koalíció Pártjának a tagja. A megye részt vesz a 18 európai régiót tömörítő Centropea szervezet munkájában.

November elején Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatával együttműködési egyezményt írnak alá. Ez a többi közt területfejlesztési és katasztrófa elhárítási munkálatokat jelent.

Azon dolgoznak, hogy megépüljön az a közlekedési folyosó, amely Horvátországon, Magyarországon, Szlovákián, Cseh- és Lengyelországon keresztül Svédországig húzódik. Terveznek egy hidat is a Dunán Győrnél, hogy jobban megközelíthető legyen a nagyszombati régió.

Az M15-ös autópályából még hiányzik mintegy 15 kilométer, ha ez megépül, akkor Budapestről autópályán lehet majd elérni Nagyszombatot.

Kvarda József az MTI-nek elmondta, hogy Kodály Zoltán(1882-1967) Nagyszombaton érettségizett, és hamarosan emléktáblát helyeznek el a középiskola falán. Galánta is az ő megyéjükben van, Kodály egyik híres szerzeménye, a Galántai táncok ennek a vidéknek a zenéjét, táncait örökíti meg.

A budapesti bemutatkozáson könyvtárak, múzeumok, galériák anyagait hozzák el, és külön programot szerveznek a fogyatékkal élő embereknek. Gondozóintézetekből fiú és lánycsoportok lépnek föl, mert csak Dunaszerdahelyen öt ilyen intézmény működik.

Megyei népművészek is eljönnek, fazekasok, csipkeverők, mézes- és kürtőskalács készítők mutatják be tudományukat. Bemutatót tartanak a vízi turizmus lehetőségeiről, és a csallóközi bicikli utakat tartalmazó térképet is tanulmányozhatják az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását