2024. április 25. - Márk

Utazás Európa peremére – 2. rész

Egy ország, ami kicsit nagyobb, mint Magyarország és körülbelül ugyanannyi lakosa van. Egy város, amit majdnem elpusztított egy földrengés. Települések, ahol nemcsak belül csempézik a házakat. Tíz nap pihenés egy helyen, ahol még a strandon is lehet szele
2007. október 25. csütörtök 07:21 - Pálfi Rita
Nyáron szerzett idegenvezetői tapasztalatom alapján előre féltem Lisszabon kapcsán attól, hogy egy nap nem lesz elegendő a főváros felfedezésére. Célomnak nem is a múzeumok megrohamozását és az összes műemlék megtekintését, hanem a város és lakóinak hangulatának felfedezését tűztem ki.

Sétával indítunk belvárosi szállodánkból, rögtön belefutunk pár parkolóórába, az egyik reggel 10.00 órakor 21.29-et mutat, a másikon felirat közli, hogy nem működik. Más fizetési módot nem látok, igaz mikuláscsomagok sem díszítik a parkoló autókat. Meglesem a tarifát: Lisszabonban olcsóbb az autók utcai tárolása, mint Budapesten.



Továbbhaladva utcai mérleget pillantok meg, de a tegnapi vacsora után inkább nem kísérletezem vele. A város vérkeringésének sűrűbb pontjain szinte méterenként cipőtisztítással foglalkozó úriembereket látok, ezt sem próbálom ki: szandálban vagyok.

A lisszaboni földrengés
Az 1755-ös lisszaboni földrengés első rezdülését november 1-jén 9.30-kor észlelték. A pár percel később érkező második, már annyira erős volt, hogy a fél várost romba döntötte. A rengés epicentruma Algarvéban volt, mégis Lisszabon, a legnépesebb település szenvedte el a legtöbb kárt. Több, mint 20 templom omlott össze és maga alá temette a mindenszentek napjára összegyűlt tömeget. A harmadik rengést már gyorsan terjedő futótűz követte. Pár órával később a Tejo óriási hullámokat vetett ki magából és elöntötte a város alsó részét. Csak Lisszabonban 15 ezer ember vesztette életét. A királyi család épp belémi kastélyában tartózkodott, emaitt sérülések nélkül úszták meg az eseményt. Lisszabon legszebb épületeiből is számtalan elpusztult a bennük lévő arannyal, értékes bútorokkal és festményekkel együtt.

A földrengés nagy hatással volt az európai gondolkodásra. Sok szemtanú beszámolója jelent meg az újságokban. Heves vita alakult ki azon, hogy a földrengés természeti jelenség vagy isteni harag jele volt, Lisszabon ugyanis híres volt gazdagságáról és inkvizíciójáról. Neves irodalmi személyek vitatták írásaikban az eseményt. Voltaire egy versében elismerte a gonosz létezését, az embert pedig gyengének és boldogtalan sorsra ítéltnek nevezte.

Mivel ezt a rengést vizsgálták először részletesen, ekkorra tehető a modern szeizmológia születése. Mai álláspont szerint az 1755-ös földrengés a Richter-skála szerinti 9-es fokozatot is elérte és epicentruma az Atlanti-óceánban volt kb. 200 km-re nyugat-délnyugatra a St. Vincent-foktól.

Forrás: Wikipédia
Közben beszélgető, öltönyös társaság halad el mellettünk, a magyar szóra felkapom a fejem, Kovács László, az Európai Unió adóügyi biztosa magyaráz éppen valamit sétáló társainak.

Útitársaim emlékezőtehetségének köszönhetően eljutunk egy lifthez, aminek segítségével egy belvárosi kilátótoronyba jutunk fel. Fantasztikus panoráma nyílik a dombokra épülő városra az egyik oldalán. A másik oldalon a város - és Európa XVIII. századi - történelme legnagyobb környezeti katasztrófájának emléke áll: egy azóta fedél nélküli templom, ami beszakadt az 1755-ös lisszaboni földrengés alkalmával.

A természeti katasztrófa nagy hatással volt a felvilágosodás egyik legnagyobb alakjának tartott Voltaire-re is. Leghíresebb műve, a Candide vagy az optimizmus három fejezete ekkor és itt játszódik (Candide tanítómesterét Panglosst itt akasztják fel), de a szerző költeményt is szentelt a szörnyű esemény dokumentálására.

A kilátóból jól megfigyelhető az a gyakorlat, ami enyhe szívrohamot okozott nekem az előző napi leszállásunkkor: a repülőtér a városon belül található, ezért a leszálló gépmadarak mintha épp valamelyik magasabb épületbe terveznék a landolást.

Belátjuk, hogy a teljesebb kép eléréséhez elengedhetetlen egy nagyobb városnéző körút, mi a helyi tömegközlekedési vállalat villamostúrája (ott ilyen szolgáltatás is létezik!) mellett döntünk, és nem bánjuk meg, bár kissé döcögősen indul a körút. Az indulási pontnál két fiatal áll információforrásként: a leányzó bájos angolsággal magyarázza, hogy dolgok vannak az úton, ezért nem tudják megmondani nekünk, hogy mikorra ér be síneken közlekedő városnéző eszközünk. Riadt tekintetünket látva a mellette álló fiatalember - akinek frizurája erősen hajaz Cristiano Ronaldo-éra - megnyugtat minket: minden a legnagyobb rendben, kisebb forgalmi akadályba ütközött a villamos, de érkezik, ne aggódjunk. Igaza is lett a fiatal focista-hasonmásnak, bő negyedóra múlva már a villamoson ülünk, és fülhallgatóinkkal babrálunk. Poénkodunk, hogy hányas csatornán lehet a magyar nyelvű tájékoztató szöveg. Erre a rajtunk kívül a fedélzeten tartózkodó öt-hat utas egyike mosolyogva válaszol: „Azt én is szeretném tudni!”



A családias hangulatú villamosúton Lisszabon több dombját átszeljük, hullámvasútszerűen le és fel haladva ismerkedünk a főváros különböző negyedeivel, közben fülünkben angolul duruzsolják a szükséges információkat. Mesélnek Alfamáról például, ami a muszlimok lisszaboni jelenlétét jellemzően ábrázoló lakónegyed, szabálytalan utcáival, egymás hegyén-hátán tornyosuló épületeivel.

Tovább haladva halk fado-zenével tarkított beszámolót hallunk e portugál zenei különlegességről. Megcsodálhatjuk a rengeteg csempével díszített házakat, néha teljesen testközelből is. Van olyan pillanat, amikor az ablakon kinyújtott kezemmel akár el is ragadhatnék párat az utcára száradni kirakott ruharengetegből. Igazi csemegének számít a bugyikék színben pompázó egy méter széles épület. Ez a világ legvékonyabb alkalmas lakóháza, amit négy család oszt meg egymással.

Kiderül az is, hogy mik voltak a "dolgok" az úton: a világörökség napjának alkalmából Lisszabonban római katakombákat nyitottak meg a több száz érdeklődő előtt. Minket ez annyiban érintett, hogy a lefelé vezető lépcső a villamossínek között van, tehát vagy a villamos megy át, vagy az emberek mennek le. Pár perces álldogálás után folytathatjuk utunkat. Ez a kis intermezzo is megmutatja, amit már első nap is tapasztaltam, hogy a portugálok nem túl idegeskedő népség: lassan, de gördülékenyen mennek a dolgok, olyanok is, amik itthon csak állandó szentségeléssel működnek.



A síneken tett kirándulás után folytatjuk sétánkat. Nézelődés közben felfedezem, hogy nemcsak csempék vannak kívül-belül a házakon díszként, az utcák nagy részét macskakő borítja: micsoda Kánaán lenne ez egy magyarországi randalírozónak!

Hihetetlen gyorsasággal repül el a városnéző nap, este még sétálunk egy csöppet a kanyargós utcákon, megcsodálunk pár szobrot. Meghökkenve nézem az egyik ruhabolt központi kirakatbabáját: a "várandós figura" kismamaruhát visel.

Másnap megyünk tovább délen is eltölteni - reményeink szerint - pár felhőtlen napot, búcsúzóul útba ejtve a Belém-tornyát és a nagy portugál felfedezőről elnevezett Vasco da Gama hidat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását