2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Támogatják a törvénymódosítást

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítására tett javaslatot szerdai ülésén a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága; a testület ugyanakkor nem tárgyalta az
2007. október 24. szerda 17:10 - Hírextra

Ez utóbbi dokumentum tárgyalásának halasztását azért kérte Gusztos Péter (SZDSZ), hogy az ülésen részt vehessenek, illetve akár fel is szólalhassanak "az érintettek meghatározó civil szervezetei", míg a fideszes Balog Zoltán bizottsági elnök azt hangoztatta, hogy "a többség képviselőit is meg kell hívni" az anyag tárgyalására.

Az ombudsmanokról szóló törvény vitájában Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arról beszélt, nem az esetleges párhuzamosságok jelentik a problémát, hanem az, ha túl kevés tagból áll és rosszul működik a rendszer. Mint mondta, az általános helyettesi tiszt megszűnésével annak feladat- és hatáskörei nem kerülnek át a jövő nemzedékek ombudsmanjához. Hangsúlyozta: egy új és innovatív intézményt nem egy megszűnt "romjain" kell létrehozni.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos arra hívta fel a figyelmet: régi probléma, hogy rajta kívül a többi biztos a törvény erejénél fogva nem kezelhet személyes adatokat; "ezen változtatni kell" - mondta.
Kállai Ernő kisebbségi biztos a rendszeren belüli összhangteremtés fontosságát hangsúlyozta, mivel különben "nem lesz ember, aki ezt tudná követni".

A személyi jövedelemadó szülőknek juttatandó részének bevezetését azért nevezte szükségesnek az ülésen Semjén Zsolt (KDNP), mert - mint mondta - a gyermekvállalási kedvre jó hatással van ez a megoldás.

Balog Zoltán, aki a Fidesz támogatásáról biztosította a felvetést, az emelte ki, hogy fontos, hogy a szolidaritás elvének érvényesülése és a családi adózás megteremtése felé mozdítsák el a rendszert.
Wiener György (MSZP) ezzel szemben azt kifogásolta: éppen az alacsonyabb jövedelműek, akik élhetnek az adójóváírás eszközével, nem támogathatják így szüleiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását