2024. április 27. - Zita

Koncert a zenekarokért

A Magyar Rádió zenei együttesei intézményi formában nem vesznek részt azon a november 8-i budapesti koncerten, amelynek fellépői több zenekar nehéz helyzetére kívánják felhívni a figyelmet - tájékoztatta Major István szervező szerdán az MTI-t.
2007. október 24. szerda 18:01 - Hírextra

A MÁV Szimfonikus Zenekar csellistája elmondta, hogy a létszámcsökkentéssel, anyagi megszorításokkal szembenéző együttesek figyelemfelhívó koncertjének meghirdetését követően a Magyar Rádió kommunikációs vezetője közölte vele: "a Magyar Rádió (MR) zenei együtteseinek neve ebben az összefüggésben nem említhető".

Mint arról Major István beszámolt, Borbély-Urquhart Julianna kommunikációs vezető arról tájékoztatta, hogy a Magyar Rádió "nem kíván részt venni a koncerten sem intézményi formában, sem ahhoz nem járul hozzá, hogy a zenekar, illetve az énekkar egyes tagjai az MR Zenei Együtteseknél betöltött tagságukra hivatkozva lépjenek fel."

Az együttesek tagjai tehát magánemberként lépnek majd fel a Szent István-bazilikában megrendezendő hangversenyen - tette hozzá a szervező.

A honoráriumok átmeneti befagyasztása miatt ugyanakkor a Magyar Rádió majdnem lemondta az ...és Kodály című márványtermi sorozat november 19-re meghívott fellépőjének koncertjét. Erről maga a művész tájékoztatta az MTI-t.

Fenyő László, Frankfurtban élő csellóművész a távirati irodához is eljuttatott nyílt levelében azt írja: "...2007 júliusában kaptam meg a felkérést a Magyar Rádiótól, miszerint a jubileumi Kodály-évben (...) lépjek fel a Rádió Márványtermében. A felkérést, a benne megjelölt tiszteletdíjjal együtt elfogadtam, minden egyéb elfoglaltságomat novemberre eme koncert tudatában alakítottam."
A művész tájékoztatása szerint ezek után október 17-én elektronikus levelet kapott a sorozat szerkesztőjétől, amelyben Lázár Eszter rendkívül sajnálkozva közölte, hogy kénytelen lemondani a hangversenyt, mert a rádióban életbe lépett elnöki utasítás értelmében a rádió hangversenyein csak azok szerepelhetnek, akik ezt ingyen vállalják.

Néhány nappal később Farkas Zoltán, a Bartók Rádió főszerkesztője pontosította a helyzetet: a rendkívüli takarékossági intézkedések azt írják elő, hogy a rádió minden egysége az úgynevezett "külsős" kifizetéseket a tavalyi keret 50 százalékára szorítsa le. Így csak azokat a koncerteket áll módjukban megrendezni, amelyeken a művészek vagy honorárium nélkül lépnek fel, vagy valamilyen külső pályázati forrás illetve szponzor biztosítja a honoráriumot - idézte fel Fenyő László.

"Ez így tulajdonképpen érthető és indokolt, csak éppen nem választható el azoktól a megdöbbentő hírektől, amelyek a rádió zenei együtteseit érintő, széleskörű tiltakozási hullámot kiváltó, romboló intézkedésekről szólnak" - vélte Fenyő László.

Mint arra a csellóművész rámutatott, bár művészi önérzete a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy ezzel a lépéssel a legcsekélyebb mértékben is a Magyar Rádió jelenlegi vezetésével való szolidaritását fejezze ki, tekintettel mélységes tiszteletére Kodály Zoltán iránt, végül úgy határozott, hogy lemond a tiszteletdíjról és ingyen játszik a hangversenyen.

"Ezúton is köszönöm Farkas Gábor zongoraművésznek, aki a hangversenyen partnerem lesz, hogy ő is hasonlóan döntött" - tette hozzá Fenyő László.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását