2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa változhat

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) struktúrája nem felel meg a realitásoknak, de egy jövőbeni, több állandó taggal rendelkező testületnek nehezebb lesz döntéseket hoznia - erről Erdős André, volt ENSZ-képviselő beszélt szerd
2007. október 24. szerda 07:00 - Hírextra
A BT jelenlegi struktúrája nem felel meg a világ mai állásának, változtatások szükségesek - mondta a volt párizsi nagykövet, aki ugyanakkor rámutatott arra, hogy a jelenlegi összetételű - öt állandó, és tíz nem állandó tagú - tanács is "keservesen" tudja meghozni döntéseit.

Erdős André a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) ünnepi ülésén úgy fogalmazott: "nem lesz egyszerű a jövőben több állandó taggal menedzselni a válságokat".

Közölte: a BT állandó tagjai között nincs konszenzus abban, hogy a tanács milyen létszámú és összetételű legyen.

Hozzátette, hogy a BT reformja immár másfél évtized óta zajlik, de még mindig nem lehet látni "az alagút végén a fényt".

A MENSZT ülésén az ENSZ Napja mellett a társaság fennállásának hatvanadik évfordulóját is ünnepelték. 

A MENSZT 1947. augusztusában alakult társadalmi mozgalomként. Egyéni és kollektív tagok olyan önkormányzattal rendelkező társadalmi szervezete, amely kizárólagos rendeltetésének az Egyesült Nemzetek Szervezete alapokmányába foglalt célok és értékek megvalósításának előmozdítását, illetőleg az ENSZ tevékenységének népszerűsítését és támogatását tekinti.

Október 24-e az ENSZ Napja annak emlékére, hogy 1945. október 24-én lépett hatályba a világszervezet alapokmánya, miután azt az öt nagyhatalom (Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Szovjetunió) és az aláíró állam többsége ratifikálta - ezzel hivatalosan is létrejött az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Magyarország 1955 óta tagja az ENSZ-nek.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását