2024. május 7. - Gizella

A Pentagonnak kutatnak Szegeden

Az amerikai védelmi minisztérium megbízásából folytat kutatásokat a Szegedi Idegsebészeti Klinika. Az iraki háború koponyasérült katonáinak gyógyításában segíthetnek a vizsgálati eredmények, amelyeket a civil életben is felhasználnak.
2007. október 24. szerda 10:59 - Hírextra

A megváltozott harcászati módok, újfajta sérüléseket idéznek elő. A korábbi nyílt sebeket felváltották a tompa traumák, fejsérülések amelyeket adott esetben még a CT sem mutat ki.

A kutatás célja, hogy egy vérvételből meg lehessen tudni, mennyire súlyosak valakinek az agysérülései - mondta a lapnak Barzó Pál, a szegedi idegsebészeti klinika vezetője. A vérben lévő egyes fehérjetípusok vizsgálatából kiderül, hogy a sérülés miatti károsodás visszafordítható-e vagy nem.

A kutatásból befolyó összeget a szegedi idegsebészeti klinika betegellátásának fejlesztésére fordítják. Az amerikaiak - "előlegként" - már át is adtak két olyan tízmilliós berendezést, amivel az agyi oxigénszintet és hőmérsékletet tudják vizsgálni. Ezek a műszerek a kutatás végén is itt maradnak, és továbbra is segíthetik a koponyasérültek gyógyulását.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását