2024. április 19. - Emma

Ünnep az Operaházban

Miközben a budapesti belváros több pontján az ,56-os ünnepséget megzavarni szándékozó tüntetők csaptak össze a rendőrséggel, a Magyar Állami Operaházban, a lezárt Andrássy úton a közjogi méltóságok jelenlétében emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc
2007. október 22. hétfő 22:01 - Hírextra



A történelmi zászlók bevonulása után a miniszterelnök több mint tízperces beszédet mondott.
A kormányfő után az '56-os szervezetek képviseletében Bocskay T. József, a Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke beszélt, azt hangsúlyozva, a magyar szabadságharc nem egyeseké, hanem a magyar nemzeté.

A beszédek után felhangzott Beethoven Egmont-nyitánya. Az ünnepi műsorban a Magyar Állami Operaház balettkara és énekkara is közreműködött.

A rendezvényre külföldi diplomatákat és ötvenhatos személyiségeket hívtak meg, valamint közjogi méltóságokat, kormánytagokat, és magyarországi egyházak vezetőit.
A középső díszpáholyban Sólyom László foglalt helyet, jobb oldalán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, míg balján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ült. Ebben a díszpáholyban foglalt helyet Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége is.

Az operaházi megemlékezésre eljött a Gyurcsány-kormány több tagja, köztük Takács Albert igazságügyi miniszter, aki Göncz Kinga külügyminiszterrel ült egy páholyban, Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Kóka János gazdasági miniszter, aki pedig Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel ült közös páholyban. Az első emeleti páholyok egyikében foglalt helyet Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője, míg a mellette lévő páholyban Herényi károly, az MDF frakcióvezetője, és Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő ült. Az első emeleten foglalt helyet Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is. Eljött Szetey Gábor államtitkár is.
Az ünnepség idejére az operaházat is ünnepi színekbe "öltöztették", piros-fehér-zöld színű fénnyel világították meg az épületet.

Egy évvel ezelőtt, 2006. október 22-én nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök mondott beszédet az operaházban. Akkor az államfő azt hangsúlyozta: csak egyetlen 56-os forradalom van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását