2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány: nincs válság

Gyurcsány Ferenc szerint ma inkább csak beszélnek a válságról, ám nincsenek válságjelek, hiszen ilyent a hétköznapok nem igazolnak vissza; a miniszterelnök a Népszava hétfői számában megjelent interjúban úgy vélte, jövőre a gazdaságban egyensúly közeli ál
2007. október 22. hétfő 14:20 - Hírextra

 "A válsághangulatot csupán az ellenzék gerjeszti, sem az utca, sem a hétköznapon nem igazolják ezt vissza" - fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy jövőre a növekvő gazdasági teljesítmény egyensúlyhoz közeli állapotot, csökkenő inflációt fog teremteni.

A kormányfő úgy látja, ha most előre tekint, hogy milyen lesz Magyarország 2008 októberében, akkor azt mondhatja, hogy véget ér a kormányzás első két, legnehezebb esztendeje.

Mint mondta, bármi is lesz a Fidesz népszavazásának eredménye, ki fog derülni, hogy "ez a stratégia kudarcot vallott". Ezért - tette hozzá Gyurcsány Ferenc -, 2008 közepe politikai fordulatot is hoz majd, akkorra a kormány eltávolítására vonatkozó ellenzéki stratégia végképp kudarcba fullad, és az országban visszaáll a normális politikai rend. 

A miniszterelnök-pártelnök úgy vélte, az ellenzék ma már szinte csak abban bízik, hogy kormánybuktatási törekvésüket ő maga vagy a pártja elintézi helyettük. Kijelentette: "nem fogjuk elintézni".

Mint Gyurcsány Ferenc mondta, az ellenzéknek 2010-ben a választásokon kell nyernie, ha kormányra akar kerülni. Hozzátette: azt tudja ígérni, hogy 2010-ben sem fog sikerülni az ellenzéknek kormányra kerülni.

 Az interjúban a kormányfő kitért arra is, hogy mi a különbség a Fidesz és a saját maga által kezdeményezett népszavazás között. Gyurcsány Ferenc szerint csak látszólagos egyezések vannak a két kezdeményezés között. 

"Az Orbán Viktor-féle reformellenes referendum ugyanis valóban fából vaskarika: megpróbál ellenzékből kormányozni" - fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: ha ez viszont nem megy, akkor szándékaik szerint legalább megpróbálják lefékezni a változásokat.

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök két fronton is támadást indított az uniós fejlesztések ügye ellen, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: a Fidesz elnöke el akarja venni Magyarország és a magyarok hitét az EU-fejlesztésektől. Úgy vélte, ennek az az oka, hogy az ellenzéki pártelnök pontosan tudja, hogy ezek a fejlesztések eredményesek lesznek, érezhető változást fognak jelenteni az élet és az ország minden szegletében.

 Arra a másik megjegyzésre, hogy miközben Lisszabonban az EU-csúcson a sokféle különböző érdek ellenére sikerült megállapodni, aközben a vele egy repülőgépen utazó Orbán Viktorral még a kézfogásig sem jutottak el, Gyurcsány Ferenc azt mondta: beszélni kell, mert ez lehet az egyetlen megoldás. Az elfordulást sem a magyar-szlovák, sem a magyar-magyar viszonyban nem lehet elfogadni.    

Gyurcsány Ferenc kitért a Magyar Gárdára is. Mint mondta, a hazai és a nemzetközi botrányok hatására a Fidesz nem mert "nyílt támogatást adni a Jobbik félkatonai szervezetének, igaz egyenes szavakkal el sem határolódott tőle".   

Közölte: jól érezhető a nyilvánosság fórumain a Fidesz elbizonytalanodása. A korábban a "Fidesz vezetőitől is hallható kacsintós, kétértelmű mondatok elmaradása elég volt ahhoz, hogy az utcai nyílt radikálisok mára elszigetelődjenek, marginalizálódjanak" - tette hozzá.    

A kormányfő úgy látja, amióta a Fidesz és annak egyes befolyásos vezetői nem mernek nyilvánosság előtt "politikai védelmet adni" a szélsőségeseknek, azóta csupán néhány tucat "hivatásos tüntető" igyekszik megzavarni rendezvényeit.
v

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását