2024. április 30. - Katalin, Kitti

Chaplin Győrben

Chaplint idézi meg október 27-i premierjén a Győri Balett a Keep Smiling (Mindig mosolyogj!) című produkcióban. A táncjáték két nemzetközi hírű táncművész, Ben van Cauwenbergh és Dmitrij Simkin koreográfiája, magyarországi bemutató - mondta Kiss János iga
2007. október 22. hétfő 16:45 - Hírextra

 Az előadásban a film és a tánc találkozásának lehetnek tanúi a nézők - hangoztatta. A halhatatlan nevettető mellett megelevenednek A kölyök, A nagyváros fényei és A diktátor című klasszikus Chaplin-filmek jelenetei videón a háttérben, de szereplői a táncjátékban is.

Kiss János fogalmazása szerint a Chaplin-történetben a gondolatiság, a mély humánum jól megfér a humorral, a szórakoztatással. Az igazgató bízik benne, hogy a produkcióval széles közönségréteget sikerül megszólítani. Ezt annál is inkább fontosnak tartja, mivel a fiatal generáció, a tizenéves korosztály már nem tudja, ki is volt Charlie Chaplin - utalt meghökkentő tapasztalataira. A filmművészet állócsillagának személyiségét táncszínpadra adaptálni nagy kihívás - vélte Kiss János -, hiszen Chaplin pályája kezdetén némafilmesként kizárólag a mozgásával, a gesztusaival fejezte ki önmagát, nyűgözte le a közönséget.

A táncjátékot Németországban már bemutatták, azonban a koreográfiát az alkotók a győri együttes "testére szabták", a szcenikát a győri színház körülményeihez igazították.

 A győri produkcióban Chaplint Sebestyén Bálint, illetve William Fomin jelenítik meg kettős szereposztásban. A további szerepekben Sóthy Virágot, Cserpák Szabinát, Pátkai Balázst, Szalai Juditot láthatja a közönség.  

Gépzene és élőzene kíséri a balettet. Miként a régi filmekben, a zongorista jelen lesz és a balettszínpadon játszik - mondta az igazgató.     A próbaperiódusról közölte: kitűnően tudnak együttműködni a koreográfusokkal. A Belgiumban született, 49 éves Ben van Cauwenbergh táncolt a londoni fesztivál balettnél, az oslói norvég operában, a luzerni állami színházban. Másfél évtizede a németországi Wiesbadenben lévő Hesseni állami színház balettigazgatója és koreográfusa, de alkalmanként táncosként is láthatja a közönség. 

 Az orosz származású Dmitrij  Simkin több színházban, köztük a wiesbadeniben táncolt szólistaként, s számos kitüntetést nyert el oroszországi és külföldi balettversenyeken. Első önálló koreográfiáját Stavinszkij Petruska című balettjét a Győri Balett társulatával vitte színpadra 1995-ben. Azóta több koreográfia fűződik nevéhez. Az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést mutat a színpadi videodizájn iránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását