2024. április 20. - Tivadar

Új alkotmány született

A montenegrói parlament pénteken kétharmados többséggel elfogadta az új alkotmányt. A dokumentumot hét hónapig készítették montenegrói szakértők, az Európa Tanács és az Európai Unió felügyelete alatt.
2007. október 21. vasárnap 08:44 - Hírextra
Az új alkotmányra 55 képviselő szavazott igennel, 21 képviselő szavazott ellene, 5 képviselő pedig nem szavazott. Azok a képviselők, akik szoros szerb-montenegrói kapcsolatokat támogatnak, az új alkotmányt szerbellenesnek és igazságtalannak nevezték.

Az alkotmány kimondja, hogy minden montenegrói állampolgárnak egyenlő jogai vannak. Hivatalos nyelvként a montenegróit jelöli meg, de elismeri a szerb, bosnyák, horvát és albán nyelv használatát is. A dokumentumban szerepel az is, hogy minden vallási csoport egyenlő. Az alkotmány újításai közé tartozik, hogy elismeri a nemzetközi törvények elsőbbségét a saját törvényekkel szemben, kimondja, hogy mindkét nemnek egyenlő jogai vannak, demokratikus és polgári ellenőrzés alá helyezi a hadsereget és a titkosszolgálatot, és parlamenti ellenőrzés alá a kormányt.

Montenegró a világ legújabb országává vált, amikor 2006. június 3-án függetlenné vált Szerbiától. A függetlenséget népszavazás előzte meg, ahol a voksolók többsége támogatta az elszakadást. A köztársaság 650 ezer állampolgárának többsége ortodox keresztény.

Montenegró hétfőn tette meg az első lépést az Európai Uniós tagság felé, amikor stabilizációs és társulási megállapodást írt alá az EU-val.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását