2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tagad a pedofiliával gyanúsított férfi

Christopher Neil tagadja, hogy kiskorúakat molesztált volna Thaiföldön. A bangkoki büntetőbíróság további 12 napra előzetes letartóztatásba helyezte.
2007. október 20. szombat 12:32 - Hírextra

A 32 éves férfit kiskorúak szexuális zaklatásával, illetve kiskorúak szülői felügyelet alóli kiszakításával és személyes szabadságtól való megfosztásával gyanúsítja a thaiföldi rendőrség. "Mindent tagadott, de mást nem mondott" - nyilatkozott Wimol Powin rendőrtábornok. Szerinte egy hónapig eltarthat a nyomozás, utána kezdődhet a per.

A bíróság egyelőre 12 napra helyezte előzetes letartóztatásba a kanadait, de akár 84 napra meghosszabbíthatja a vizsgálati fogságot. Neil 20 év börtönt kaphat, kiadatásáról a büntetés letöltése után lehet szó.

Nem biztos azonban, hogy Thaiföldön kellene letöltenie a büntetést, külföldi elítélteket ugyanis néha nemkívánatos személynek minősítenek és kiutasítanak az országból.

Christopher Neil ügye az interneten három éve talált, a feltételezések szerint Kambodzsában és Vietnamban készült fényképekkel kezdődött, amelyeken a gyanúsított kiskorúakkal való fajtalankodás közben látható. A kambodzsai rendőrség bejelentette, hogy ki akarják kérdezni a férfit és perbe fogják, ha sikerült összegyűjteni elég adatot. Vietnam is érdeklődhet utána.

Kanadai állampolgárt hazájában is felelősségre vonhatnak külföldön elkövetett szexuális bűncselekményekért. Az öt éve hatályba lépett, úgynevezett szexturizmus törvényt azonban igen ritkán alkalmazzák, és kérdések merültek fel a jogszabály alkotmányosságával kapcsolatban is. Thai tisztviselők szerint mindenesetre a kanadai hatóságok kérni fogják a gyanúsított kiadatását, de erre még nem került sor.

Neil családja közleményt adott ki, mely szerint "történtek hibák, de ő akkor is a családunk tagja… Mindannyian egyetértünk abban, hogy ki kell adni Kanadának és itt kell bíróság elé állítani."

Október elején az Interpol példátlan módon a nyilvánossághoz fordult segítségért az interneten talált képek ügyében, mert a felvételeken szereplő férfi egy adatbázisban sem szerepelt és a 186 tagállami iroda egyikében sem volt ismerős a szakértőknek. A nemzetközi rendőrség felhívására több száz bejelentés érkezett, három napon belül sikerült megállapítani a pedofilgyanús személy azonosságát, és pénteken, a világméretű emberhajsza 10. napján, Thaiföldön el is fogták Neilt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását