2024. április 19. - Emma

Horváth: megszűnik a kóházi volumenkorlát

A Magyar Kórházszövetség javaslatára az új egészségbiztosítási rendszerben megszűnik a kórházi volumenkorlát - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a Liberális Egészségügyi Tanács megbeszélését követő szombati budapesti sajtótájékoztatón.
2007. október 20. szombat 16:53 - Hírextra

"Nagyon sokszor beszéltünk már erről, hogy szűnjön meg a teljesítmény volumenkorlátok abszolútsága. Ezt teljes mértékben el tudtuk fogadni, sőt, egyetértettünk vele" - fogalmazott Horváth Ágnes.

Az átalakítás kapcsán a tárcavezető kiemelte: eddig nem tudták figyelembe venni a betegeknek az ellátó minőségéről alkotott véleményét. Horváth Ágnes szerint egy merev rendszer szűnik meg. Mint mondta, a teljesítmény volumenkorlát nem bukott meg, de szükség van olyan korlátozásra, ami a szolgáltatót is ösztönzi, hogy jobb minőséget biztosítson.

Mint elhangzott, az elmúlt napokban több mint 30 szakmai szervezettel egyeztettek. A tárca elfogadta a Magyar Gyógyszerészkamara javaslatát is, hogy a pénztárak ne lehessenek patikák tulajdonosai.

A szakmai kollégiumok felvetésére igent mondtak arra is, hogy a pénztárak csak finanszírozásra állapíthatnak meg protokollokat, szakmai kérdésekbe nem szólhatnak bele, ezeket a kollégiumok dolgozzák ki. Hasonlóképpen elfogadta a tárca a kollégiumok javaslatát arra, hogy részt vehessenek a díjtétel meghatározásának folyamatában. Horváth Ágnes azt mondta, egyetértenek a kórházszövetség felvetésével, hogy a pénztáraknak adott távolságon belül kell szerződniük az ellátó intézményekkel.

A törvényjavaslat feltehetően a jövő hét végén kerül az Országgyűlés elé - mondta az egészségügyi miniszter, aki a szerdai parlamenti vitanapon szeretne megismerkedni az ellenzék elképzeléseivel is.

Az Országgyűlés - a Fidesz kezdeményezésére - szerdán "Népegészségügy vagy üzleti egészségbiztosítás?" címmel tart politikai vitanapot, több mint ötórás időkeretben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását