2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

12 milliárd forintba kerülne az olimpia

Körülbelül 12 milliárd forintba kerülne Debrecennek a 2010-es ifjúsági olimpia megrendezése - mondta Kósa Lajos polgármester, miután Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel aláírták a kormány támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot
2007. október 20. szombat 19:16 - Hírextra
Bajnai Gordon azt mondta: a kormány támogatja Debrecen indulását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által kiírt pályázaton. A végső döntés februárra várható.

A kormány támogatja és észszerűnek tartja a kezdeményezést - mondta Bajnai Gordon, majd Kósa Lajos polgármesterrel közösen aláírták a szándéknyilatkozatot a kabinet és a város együttműködéséről, amelyben rögzítik, hogy kinek mi a feladata. Debrecené az első számú felelősség, nekik kell elkészíteni a pályázatot, megoldani a szervezést és lebonyolítani a rendezvényt. A kormány dolga pedig megadni az ehhez a szükséges diplomáciai és jogi támogatást - közölte a tárcavezető.

Ez a projekt Debrecen nagy vállalása, amely ha sikeres lesz, akkor az egész országra pozitívan hat - mondta Bajnai Gordon. A pályázat anyagi terhei ma még nem ismertek pontosan. Nem szeretnének korlátlan kötelezettséget vállalni, ezért nem egy biankó csekket írtak alá a közpénzekből a kormány nevében - közölte a miniszter, aki arra számít, hogy a rendezvény megtérül.

A programot augusztusban hirdette meg a NOB, eddig 12-en jelentkeztek, például Moszkva, Dublin és Belgrád, utóbbi két város indulását azonban visszadobta a NOB. Október 26-án a bizottság asztalán lesz Debrecen pályázata - mondta Kósa Lajos. A NOB novemberben dönt arról, hogy mely 3-4 város juthat tovább a második körbe. A végső döntést várhatóan februárban hozza meg a bizottság.

A NOB becslése szerint a rendezés költségei 30 millió amerikai dollárt tesznek ki, ami csaknem 6 milliárd forint - közölte Debrecen polgármestere. A létesítmények felújítására 5-6 milliárd forintra van szükség, így összesen körülbelül 12 milliárd forintba kerülne az ifjúsági olimpia megrendezése - tette hozzá. Kósa Lajos szerint 2-300 ezren érkeznének Debrecenbe, ha megnyerik a pályázatot. A legnagyobb gond a vendégek elszállásolása lenne - mondta a város vezetője.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását