2024. május 3. - Tímea, Irma

SZDSZ a közös energiapolitikáért

Közös európai energiapolitikát és a kubai demokratikus átmenetet támogató határozati javaslatot nyújt be az SZDSZ az Európai Liberális Demokrata és Reformpárt (ELDR) éves berlini kongresszusára.
2007. október 19. péntek 14:22 - Hírextra

Az SZDSZ 7 fős delegációval képviselteti magát a az európai liberális pártokat tömörító szervezet találkozóján. A tanácskozáson pénteken beszédet mondott Kóka János, a párt elnöke.

A közös európai energiapolitikát szorgalmazó javaslatban határozottan kiáll az SZDSZ a Nabucco-terv mellett és a kontinentális Európa összefogását sürgeti a gázellátás biztonságának megteremtése érdekében - nyilatkozta Kóka János a Független Hírügynökségnek. Az SZDSZ egyúttal javaslatot tesz arra is a dokumentumban, hogy a tervezett energetikai szabályozó hatóságok európai ügynöksége Budapesten kapjon majd helyet. Ebben az ügyben egyébként Brüsszelben is lobbiznak - tette hozzá.

A másik határozati javaslatban a kubai demokratikus átmenet egységes támogatása mellett foglal állást az SZDSZ, felajánlva a kelet-közép-európai országok, így Magyarország demokratikus átalakulásban szerzett tapasztalatait is. Az ELDR által tervezett egységes határozati javaslathoz pedig egy kiegészítést szorgalmaz a magyar liberális párt. Ebben azt szeretnék elérni, hogy hangsúlyosabb szerepet kapjon az etnikai és kisebbségi jogok védelme.

Kóka János a konferencián mondott beszédében szót ejtett a magyarországi reformfolyamatokról és az 1956-os forradalom és szabadságharc közelgő 51. évfordulójáról. Az SZDSZ elnöke azt mondta, Kelet-Közép-Európában stabil a demokrácia és a gazdaság, de nem szabad megállni, szerinte be kell fejezni a piacnyitást , csökkenteni kell az adókat és a bürokráciát, és lépéseket kell tenni a korrupció visszaszorítására.

Kóka János pénteken Berlinben beszélt arról, hogy a berlini fal lebontása Budapesten kezdődött, de mint mondta, az utolsó téglák még megmaradtak. Ezek eltüntetése érdekében szerinte le kell bontani a nagy állami monopóliumokat, végig kell vinni az egészségügyi, és az oktatási reformot, liberalizálni kell az energia- és a vasúti piacot.

Az Európai Liberális Demokratikus Reformpárt október 17. és 20. között tartja 28. konferenciáját Berlinben. Az SZDSZ 7 fős delegációját Kóka János pártelnök vezeti és jelen van a párt három ügyvivője, Eörsi Mátyás frakcióvezető, Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő és John Emese, fővárosi frakcióvezető is.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását