2024. április 29. - Péter

Szakszervezetek tiltakoznak

Demonstrációt szervez a fővárosban november 10-én, szombaton 11 órától az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek
2007. október 19. péntek 16:59 - Hírextra

A csaknem 600 ezer tagot számláló öt érdekképviselet az egészségbiztosítási pénztárak üzleti modellje ellen tiltakozik. A helyszínről még nem egyeztek meg a rendőrséggel, egyelőre annyit lehet tudni, hogy számos vidéki nagyvárosból is jönnek majd tüntetők.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke pénteki közös sajtótájékoztatójukon elmondta: azért döntöttek a demonstráció mellett, mivel nem értenek egyet az üzleti alapon működő pénztárak bevezetésével. A kormány fel akarja számolni a társadalombiztosítást, ez azonban nemcsak egy finanszírozási rendszer, hanem egy nemzeti alapintézmény, 10 millió embert érintő kockázatközösség - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. A tervezet átgondolatlan, kiforratlan, és hiányzik belőle a társadalmi kontroll.

Az emberek csak a pénztárcájához mérten férnek majd hozzá az egészségügyi ellátáshoz, ez pedig katasztrofális folyamatokat indíthat el - tette hozzá. Borsik szerint a kabinet "erőltetett menetben", társadalmi vita nélkül akarja keresztül vinni az elképzeléseket, de ezzel rengeteg kérdést hagy tisztázatlanul. Miközben a kormánypárt a koalíciós partner zsarolásai miatt meghátrál az egyeztetéseken, a biztosítók garantált profitot harcolnak ki maguknak - sommázta véleményét a szakszervezet elnöke.

Kuti László, az ÉSZT alelnöke egyetértett Borsikkal abban, hogy nincs szükség az üzleti alapú pénztárakra, hisz ettől még nem oldódnak meg az egészségügy szervezési problémái. A finanszírozási oldal helyett a szolgáltatásokat kellene versenyeztetni, különben a betegek még a jelenleginél is rosszabb körülmények közé kerülnek - hangsúlyozta. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint az senki előtt sem kérdés, hogy a rendszer rosszul működik, de az átalakításoknak nem ez a módja.

A szakmai érdekképviseletek mindössze hat nappal a nyilvánosságra hozatal előtt vehették kézbe a részletes tervezetet, és úgy tudni, az előzetes ígéretek ellenére a kormány jövő szerdán már a kodifikált változatról akar tárgyalni - mondta.

A nyugdíjrendszer, az egészségügy és a társadalombiztosítás átalakítása ellen elsőként a Liga Szakszervezetek hirdetett országos demonstrációt november 21-re. A tiltakozáshoz később csatlakozott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tervez október 25-én, csütörtök reggel 6 és 8 óra között, a szárnyvonalak megszüntetése miatt.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását