2024. április 27. - Zita

A piások pontatlan gyógyszerszedők

A bőséges alkoholfogyasztás pontatlanabb gyógyszerszedéssel jár, ami veszélyezteti az állandó kezelésre szoruló betegek egészségi állapotát. Az elgondolkoztató eredményeket az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat közölte.
2009. január 6. kedd 08:05 - Hírextra
A gyógyszeres kezelés nem ritkán azért hatástalan vagy csak mérsékelten hatásos, mert a betegek időnként nem veszik be a tablettát, vagy nem abban az időpontban, amikor arra szükség lenne. A magas vérnyomás ésvérkoleszterin vagy a cukorbetegség állandó gyógyszerelést igényel, annak ellenére, hogy a betegnek nincs panasza, ha néha kihagy egy-egy gyógyszeradagot.

Christopher L. Bryson és munkatársai hét, nagyforgalmú klinika betegeinek alkoholfogyasztása és a gyógyszerszedés pontossága közötti osszefüggést vizsgálta.

Azt ítélték megbízható gyógyszerszedőnek, aki az elmúlt öt év során mindannyiszor kiváltotta aktuális gyógyszeradagját. Ebből ugyanis feltehető, hogy pontosan betartja a terápiát.

A kísérleti személyek nagy száma és a hosszú ideig tartó vizsgálat megbízható statisztikai értékelést tett lehetővé. Mintegy harminchatezer, átlag 64 éves résztvevő adatait gyűjtötték össze: 3468 cukorbetegét, közel 14 ezer magas vérnyomásban szenvedőét és 5473 emelkedett koleszterinszinttel kezelt betegét.

Az adatok szerint a több alkoholt fogyasztók pontatlanabbul vették be gyógyszereiket. A koleszterincsökkentő sztatinkezelésben részesülők egy év után csak 55 százalékban tartották be a gyógyszerszedési előírást. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó amerikaiak is csak 66 százalékban voltak megbízható gyógyszerszedők.

A magas vérnyomás csökkentésére adott gyógyszerek sem kerültek be pontosabban az arra szoruló betegek szervezetébe. Jó hír viszont, hogy a cukorbeteg szesztestvérek ugyanolyan jól figyeltek gyógyszereik időben történő bevételére (vagy beadására), mint absztinens társaik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását