2024. április 29. - Péter

Egészségügyi szakdolgozók új szerepkörben

Az egészségügyi rendszer átalakítása nyomán elbocsátott szakdolgozók új munkahelyének megtalálása, foglalkoztatásuk elősegítése lehetőségeiről tanácskoztak az ágazat több szakmai és érdekvédő szervezetének képviselői.
2007. október 19. péntek 09:18 - Hírextra

Az október közepén megtartott budapesti konferenciát a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) részvételével az EM Csoport Egészségügyi Menedzsmentfejlesztő Kht. szervezte, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott non-profit szervezetek közreműködésével.

A tanácskozáson hallottakból is leszűrhető:az egészségügy reformjának, az ellátórendszer átalakulásának egyik jeleként megindult a nem orvos beosztású szakdolgozók elbocsátása. Az egészségügyi (szak)dolgozó azonban sokszor nem válik feleslegessé, csak esetleg nem korábbi helyén, beosztásában van rá szükség. Másrészt a rutinos nővér vagy asszisztens sok - a mindennapi életben nehezen megszerezhető - készséggel, képességgel rendelkezik, ami egyéb munkakörökben is jól hasznosítható.

A MESZK és a Magyar Ápolási Egyesület megbízott szervezői próbálják megoldani az egészségügyi dolgozók újra foglalkoztatását, elsősorban is az egészségügy berkein belül. A konferencián ismertetett programok nem csak az érintett munkavállalónak hasznosak, hiszen az egészségügyből elbocsátott, szakmailag felkészült dolgozók munkaerő-piacra történő visszakerülése nyomán az ágazaton belül nő a szakmai potenciál, így például az egészségügy átszervezése során a rendelőintézetek megnövekedett humánerőforrás-igényét is megfelelő szakemberekkel lehet majd kielégíteni.

Az egészségügyi intézményekből elbocsátott dolgozók mielőbbi és a tapasztalataiknak, képzettségüknek leginkább megfelelő munka megtalálásához (a dolgozók munkaerő-piaci átcsoportosításához) dolgozták ki az "Egészségügyi Szakdolgozók Munkában tartása, Elhelyezése" (rövidítve ESZME) és az Újra Dolgozom Program"-ot (röviden: UDP). Ezen projektek célja, hogy az egészségügyi dolgozók részére olyan országos foglalkoztatási hálózat alakuljon ki - a szakmai és civil szervezetek közreműködésével -, amely személyes gondoskodásban részesíti a munkáját elvesztő egészségügyi szakdolgozót. A rászorulókat a civil szervezetek jól bevált módszereinek felhasználásával segítik vissza a munkába. A gyakorlatban ez úgy kezdődik, hogy az elbocsátott dolgozót a kijelölt szervezők átveszik", így az nem kerül közvetlenül az álláskereső piacra. Az átvett ügyfél komplex képzési programon vesz részt, ennek során a munkakeresésre vonatkozóan általános ismereteket szerez, megismeri a munkaügyi központok szerepét, és praktikus tudnivalókat is megtanul (akár azt, hogy kell szabályos önéletrajzot készíteni).

A képzés fontos része a motiváció kialakítása, mert ha valaki - a kapott végkielégítés birtokában - nem kezdi el időben a megfelelő felkészülést, hátrányba kerülhet.
A programhoz kapcsolódó kiadványban - régiónként, megyénként és a speciális munkaerő-piaci adottságok miatt, intézményekre lebontva - megtalálhatók a legfőbb munkaerő-piaci adatok: az információs pontok, a kontaktszemélyek, a munkaügyi központok, a szolgáltatások (adatbázisba történő felvétel, az álláskeresés módja, technikái, a képzések) igénybevételének lehetőségei, de megtalálhatók a munkaerő-közvetítést szabályozó törvények és jogszabályok is.

A szervezők reményei szerint a munkahelyüket elvesztő szakdolgozók többnyire az egészségügyben jutnak új munkaalkalomhoz. Erre elsősorban a rehabilitációs rendszer fejlesztése során, az egészségügyhöz kapcsolódó ellenőrzési szerepkörök kapcsán, az erősödő egészségfejlesztési tevékenységek, illetve a több biztosítós rendszer létrejötte során keletkező új munkahelyek nyújtanak lehetőséget. Az eddigi tapasztalatok szerint - megfelelő átképzés esetén - az egészségügyi szakdolgozók akár a banki, biztosítói ágazatban is megtalálják és megállják a helyüket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását