2024. április 29. - Péter

Újabb kemény bírálat a kormánynak

Bírálta a jövő évi költségvetés tervezetét a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón; Árok Antal szerint nemcsak a pénz hiánya gond, hanem a finanszírozási rendszer sem megfelelő.
2007. október 18. csütörtök 11:38 - Hírextra

Az érdekvédelmi szervezet "súlyos kifogásait" alátámasztandó az újságíróknak kiosztott háttéranyagban az áll, hogy csökkennének a normatívák az általános iskolák 1-6. évfolyamán, a középfokú oktatásban a 9-10.évfolyamon és a szakképzésben. A szakszervezet számításai szerint az alapfokú művészeti oktatásban a zeneművészeti ágnál a 60 százaléka, míg a képző- és ipar-, valamint a bábművészeti területen a 43 százaléka a támogatási összeg a 2006. évinek.

A támogatások teljesítménymutatóhoz kötése további tőkekivonást eredményez, összevonásokat és megszüntetéseket eredményez a közoktatásban - prognosztizálta az érdekvédő.

A normatívák kismértékű a növekedése csak az óvodáztatásban, az általános iskolák 7-8. osztályában, a középfokú oktatásban a 11-13. évfolyamon várható.

Árok Antal aggályosnak tartotta a kollégiumok költségvetési forrásainak helyzetét is, s kifogásolta, hogy csökkennek a pedagógus-továbbképzésre fordítandó összegek.

A bérek kapcsán kitért arra, hogy a PSZ elvárja a reálkeresetek javulását. Azt javasolják, hogy a 2008 májusában egyszeri kifizetésként tervezett félhavi illetmény épüljön be a bértáblába - vázolta a szakszervezeti vezető.

A PSZ elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy nincs pótlólagos forrás a minőségi munka elismerésére és a kiemelt munkáért járó keresetkiegészítés összege sem változott.

Árok Antal szólt arról is, hogy október 25-26-án valamennyi közoktatási intézményben, ahol a PSZ jelen van, munkahelyi fórumot tartanak a költségvetésről, s az egyes iskolák problémáikról külön levélben számolnak be a miniszterelnöknek és a szaktárca vezetőjének.

Emellett november 22-én, a Magyar Közoktatás Napján, ismét országszerte várják az országgyűlési képviselőket a közoktatási intézményekbe. Tavaly 152 képviselő élt a lehetőséggel és látogatott el valamely óvodába, iskolába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását