2024. május 3. - Tímea, Irma

Kínai tiltakozás Bush ellen

A kínai külügyminiszter csütörtökön behívatta az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, és kemény hangú tiltakozó jegyzéket adott át neki amiatt, hogy Washingtonban maga George Bush elnök is fogadta a tibeti vallási vezetőt.
2007. október 18. csütörtök 11:41 - Hírextra
Bush elnök nemcsak fogadta a dalai lámát, hanem nyilvánosan is együtt mutatkozott vele. Ő kísérte át a tibeti vallási vezetőt az amerikai törvényhozás épületébe, ahol a dalai láma átvehette a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszus Arany Medálját.

A dalai lámát hivatalosan magánlátogatáson fogadta Bush. Kína azonban belügyeibe való súlyos beavatkozásként értékeli az amerikai elnök lépését.

Az addig autonóm Tibetet 1950-ben a kommunista Kína fegyveresen megszállta. Tibetben 1956-ban felkelés történt ki, amelyet támogatott az amerikai hírszerzés, a CIA. A felkelést Kína 1959-re leverte. A tibeti buddhista vezető, a dalai láma azóta emigráns kormánya élén Indiában él, menekült státusban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását