2024. május 17. - Paszkál

Bejelentették az aláírásgyűjtést

A Fidesz bejelentette népszavazási aláírásgyűjtését az adatvédelmi nyilvántartásba, erről Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos beszélt. Az ombudsman elmondta: nem az ő kompetenciája megmondani, hány aláírást lehet gyűjteni, és arra sincs szabály, milyen t
2007. október 18. csütörtök 18:09 - Hírextra



A törvény szerint az aláírásgyűjtés megkezdése előtt be kell jelenteni a nyilvántartásba a személyes adatok gyűjtését, és ezt csütörtökön a Fidesz mindhárom népszavazási kérdés, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló kezdeményezés ügyében megtette - jelentette ki Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztost az MTI annak kapcsán is kérdezte, hogy Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője csütörtökön pártja nevében arra kérte a Fideszt, csak a népszavazás kiírásához szükséges kérdésenkénti 200 ezer aláírást gyűjtse össze, a vonatkozó szabályok pontos betartása mellett. A liberális ügyvivő szerint ugyanis "komoly adatkezelési aggályokat, adott esetben tiltott adatbázis építésének gyanúját veti fel", hogy a Fidesz milliós nagyságrendű aláírás gyűjtését tűzi ki célul.
Péterfalvi Attila ezzel kapcsolatban közölte: a jogszabály csak azt mondja meg, hogy 200 ezer aláírás szükséges a népszavazás érvényességéhez, olyat azonban nem köt ki, legfeljebb mennyit lehet gyűjteni. Hozzátette: nem az adatvédelmi biztos kompetenciája megmondani, mennyi aláírást lehet gyűjteni. Az ombudsman csak abba szólhat bele, hogy az aláírásgyűjtő ív alapján nem lehet adatbázist építeni, az íveket nem lehet lemásolni, mert az bűncselekmény.

Hangsúlyozta: nincs szabály arra, milyen technikával gyűjthetők az aláírások, mert a politika nem alkotott önkorlátozó politikai marketing törvényt. Megjegyezte: arra nincs tiltó szabály, be lehet-e csöngetni valakihez, adatbázist azonban nem lehet építeni a házról-házra járás alapján sem.
A szabályok ezek elsősorban a kampányra vonatkoznak, arra, hogyan lehet a választópolgárt megkeresni, például telefonon, e-mailben, sms-ben - sorolta az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos közölte: a témában pénteken közleményt ad majd ki. Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője és Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt operatív igazgatója szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP péntek délután megkezdi az aláírásgyűjtést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz.

Bár erre a törvény szerint négy hónapja lenne a két pártnak, Orbán Viktor Fidesz-elnök keddi közlése szerint a két párt 48 óra alatt képes lesz az aláírások összegyűjtésére, és azt szeretnék, ha minden korábbinál többen írnák alá az íveket. (A Fidesz eddigi rekordja 1 millió aláírás volt a nemzeti petíció esetében, 2002 őszén). A 48 óra vasárnap délután telik le, ugyanakkor Fideszhez közeli források azt sem zárták ki, hogy a 48 óra letelte után is folytatódhat a gyűjtés.

A szerdai sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Tarlós István megerősítette, hogy utcai standokon és a házról-házra járás technikájával is gyűjtenek majd aláírásokat. Azzal kapcsolatban, felhasználnak-e bármilyen névjegyzéket vagy szimpatizánsi adatbázist, Nyitrai Zsolt azt mondta, véletlenszerűen keresik meg az embereket, de szerinte nem is nagyon kell keresgélni azokat, akik aláírnák az íveket.
Várhatóan több ezer aktivista gyűjti majd az aláírásokat, de Nyitrai Zsolt elmondása szerint mindenki segítségét szívesen fogadják, és mind a jobb-, mind a baloldali érzelműek aláírására számítanak.
A választási eljárásról szóló 1997-es törvény szerint az aláírások ellenőrzését az Országos Választási Iroda a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásának felhasználásával végzi, és az érvényesne

A tekinthető aláírások számát statisztikai és matematikai módszerekkel állapítja meg.
Ha az alkalmazott statisztikai és matematikai módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét, akkor az aláírások ellenőrzését az aláírások tételes vizsgálatával kell folytatni mindaddig, amíg a kezdeményezés érvényessége vagy érvénytelensége kétséget kizáróan meg nem állapítható.

Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, az Országos Választási Bizottság a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi hivatala vagy területi szerve, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti. Ha erre sor kerül, akkor az aláírások ellenőrzésének határideje az eredeti 45 napon túl, még 30 nappal meghosszabbodik.

Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője jelen lehet. Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetőleg a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

Az aláírásgyűjtő íveken a saját kezű aláírás mellett - az aláírás hitelességének ellenőrzése céljából - fel kell tüntetni a kezdeményező olvasható családi és utónevét, lakcímét, valamint személyi azonosítóját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását