2024. április 29. - Péter

Virágzik a kutyamaffia

Virágzik az illegális kutyakereskedelem - állítja a Négy Mancs Alapítvány. A szervezet szerint főként Ausztriába, Németországba, Olaszországba exportálják a kutyákat Kelet-Európából.
2007. október 17. szerda 20:50 - Hírextra

A kereskedők interneten, magazinokon és hirdetési újságokon keresztül kínálják megvételre a kutyákat, vagy országutak mellett, bevásárlóközpontok parkolójában árulják őket.

Ilyen árusítópontok Magyarországon is vannak például Győrújbaráton, Budatétényben, Szigethalmon, Kecskeméten - sorolta Hegedűs Nikolett, a Négy Mancs sajtóreferense.

Hozzátette: megfigyeléseik szerint Győrújbaráton hetente 5-10 kutyát adnak el, de máshol előfordul, hogy 20-25 kölyök is gazdára lel. Legkeresettebbek az ölebek, mint a bolognese, továbbá a retriever, a rottweiler, a boxer. Az áruba bocsátott ebeknél a három hónapos kor már idősnek számít.

Hegedűs Nikolett hangsúlyozta, hogy a "kutyapiaci" ebek nem tenyésztőktől, hanem hivatalosan be nem jelentett szaporítóktól származnak, sokszor mikrochip, kötelező oltások és törzskönyv nélkül. A becsapott kutyavásárlók gyakran csak azt veszik észre, hogy az eb megbetegszik, ami nem csoda, hiszen többségük alultáplált és kimerült a szállítástól.

A Négy Mancs a kölyökkutya kereskedelem ellen fellépő kampányba kezdett nemcsak Magyarországon, hanem Németországban, Nagy-Britanniában, Svájcban és Hollandiában is. A szervezet az illegális kereskedelemre való figyelemfelhívás mellett hasznos tanácsokat kínál a kutyavásárláshoz a leendő gazdiknak. A magyarországi honlap címe www.vierpfoten.hu. Ezen többek között az olvasható, ha a "tenyésztőnek" nincs rejtegetnivalója, akkor semmi oka arra, hogy az otthonába hívja a leendő tulajdonost. Ezért gyanús, ha a "tenyésztő" nem tud kielégítő információt adni az eb eredetéről, szüleiről, és egy parkolóban vagy pincében kínálja megvételre az állatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását