2024. május 2. - Zsigmond

Új múzeumi magazin jelent meg

Múzeum Café címmel megjelent a magyar múzeumi világ új magazinja, a folyóirat egyaránt szól a szakmának és a nagyközönségnek - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a szerkesztőbizottság tagja szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2007. október 17. szerda 17:14 - Hírextra

A cím, Múzeum Café, magáért beszél: egy helyet jelöl, ahol találkozhatunk, eszmét cserélhetünk - mondta.

Hozzátette: a legfontosabbnak azt tartja, hogy legyen egy fórum, ahol a Magyarországon megszülető értékes teljesítmény nyilvánosságot kap, megismeri egymást a szakma és a nagyközönség.
A Szépművészeti Múzeum gondozásában kéthavonta megjelenő, 60 oldalas magazin célja, hogy a magyar múzeumi világ iránt érdeklődőket ellássa információval, hírt adjon a szakmai eseményekről, segítse a múzeumi dolgozók munkáját, ugyanakkor olvasmányélményt nyújtson a múzeumba járó közönségnek is.

Az egyelőre háromezer példányban megjelenő lap azokról a kezdeményezésekről, kiállításokról, rendezvényekről, műhelyekről szól, amelyek hozzájárulnak a magyar múzeumok megújításához, céljuk a látogatók és az intézmények közti falak lebontása.

Baán László szólt arról, hogy a magyar múzeum-ügy az elmúlt néhány évben megmoccant "nagy alvó óriás" állapotából és az egyik legnagyobb közérdeklődésnek örvendő kulturális attrakcióvá vált.
A Múzeum Café a Szépművészeti Múzeum kiadásában készült, de nem a Szépművészeti Múzeumról szól - hangsúlyozta.

Mint mondta, a folyóirat szerkesztőbizottságának tagja még Török László akadémikus, az MTA régészeti intézetének kutató professzora, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, s a lap főmunkatársa Marton Erzsébet archeológus, aki a Múzeumi Hírlevél munkatársa is egyben.
A főigazgató kiemelte: az újság olyan témákat is taglal, amelyek az intézmények mindennapi életét segítik, ilyen az a rovat, amely a támogatások megszerzéséhez nyújt segítséget, de e célt szolgálja a pályázatfigyelő rovat is.

F. Tóth Benedek, a lap felelős szerkesztője a rovatok közül kiemelte a muzeológusok műhelymunkájával foglalkozót (Műhely), a külföldi múzeumokról szólót (Így láttam), Az én múzeumom címűt, amelyben egy-egy közéleti személyiséggel olvasható interjú, és a Nagyítót, amely kisebb múzeumokat mutat be.

Baán László elmondta, hogy a folyóirat egyelőre ingyenesen, postai úton jut el a magyar múzeumokba, közkönyvtárakba, de kapható lesz a Szépművészeti Múzeumban is, 480 forintért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását