2024. május 4. - Mónika, Flórián

Törvényesen pakolnak-e homokzsákot a gárdisták?

Törvénysértő a Magyar Gárda működése a Fővárosi Főügyészség szerint, mert az alapszabályai közt nem szerepel a rend- és polgári védelmi feladatokban való részvétel, holott az egyesület azt is céljának tekinti. A Gárdának harminc napon belül el kell bíráln
2007. október 17. szerda 07:39 - Mohai Szilvia
Arról, hogy mit szándékoznak tenni, illetve, hogy valóban komoly törvénysértést követtek-e el, az egyesület vezetőjét, Vona Gábort kérdeztem.

Mit gondol a Fővárosi Ügyészség döntéséről? Mennyire súlyos szabálysértés, hogy nem tüntették fel a polgári és katasztrófavédelmi feladatokban való részvételt deklarált céljaik közt?

Vona Gábor
1978. augusztus 20-án született Gyöngyösön. Az ELTE BTK történelem szakán végzett, három évig pszichológiát is hallgatott, de csak nagyon rövid ideig dolgozott tanári pályán. Az egyetemi tanulmányai alatt részt vett az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnökségének munkájában, elnöke volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyetemi alapszervezetének, 2002 után pedig Orbán Viktor meghívására tagja lett a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek. Családjával Óbudán él. Polgári állásban termékmenedzserként dolgozik egy biztonságtechnikai részvénytársaságnál. Részt vett a Jobboldali Ifjúsági Közösség 1999-es megalapításában. Az ifjúsági szervezetből párttá vált Jobbik alakuló kongresszusán, 2003 őszén a párt egyik alelnökévé, a 2006 novemberi tisztújításon pedig elnökké választották. (www.jobbik.hu)
Körülbelül egy hónapja vizsgál minket a Fővárosi Főügyészség; hogyha ennyi idő alatt mindössze ezt a hibát találták a működésünkkel kapcsolatban, akkor én nagyon boldog vagyok. Hiszen a sajtóban nagyon sok alaptalan vádaskodás jelent meg velünk kapcsolatosan, nácinak, fasisztának neveztek bennünket; az ügyészség ilyet nem mondott, tehát szerintem az ő állásfoglalásuk kapcsán kijelenthetjük azt, hogy ezek a rágalmak hamisak voltak. Akár el is lehetne várni a rágalmazók bocsánatkérését - bár ebből a szempontból szkeptikus vagyok. Az a konkrét probléma pedig, amire a Főügyészség felhívta a figyelmet, valóban orvosolandó dolog.

Az történt, hogy az alapszabályunkban, amit a bíróságra benyújtottunk, nem szerepelt katasztrófavédelmi, illetve polgári védelmi feladatokban való részvétel, ez a magyargarda.hu honlapon volt megtalálható. De ezt mindig hozzátettük, csak nem volt egyértelmű az internetes oldalunkon, viszont számtalan más nyilatkozatunkban megtalálható, tehát ellenőrizni lehet: a szimpatizánsainkat arra bátorítottuk és ösztönöztük, hogy mint magánszemélyek - azaz, nem mint a Magyar Gárda Egyesület tagjai - adott esetben, tehát, ha katasztrófahelyzet van, legyenek segítségére az ott tevékenykedő hatóságoknak törvényes keretek között. Még egyszer hangsúlyozom: nem mint a Magyar Gárda tagjai, hanem mint magyar állampolgárok.

Viszont egy egyesületnek, amelynek ez az alapszabályában nem szerepel, ez nem lehet feladata. Úgyhogy most úgy döntöttünk, hogy amíg ez a jogi helyzet nem rendeződik, a honlapunkról levesszük ezt a részt. Le is vetettük róla, amit az Ügyészség kifogásolt. Összehívjuk a taggyűlést, és reményeim szerint alapszabály-módosítást fogunk megszavazni; megpróbáljuk ezt a tevékenységi kört a szabályok közé beemelni, hogy a Főügyészség által kifogásolt jogsértő akadályok elháruljanak a közösség elől.

Ön szerint valóban ezt a hibát kifogásolták azok, akik a jogi problémát az ügyészség felé jelezték?

A Fővárosi Főügyészség álláspontja
Törvénysértő a Magyar Gárda Egyesület működése a Fővárosi Főügyészség megállapítása szerint. Az ügyészség álláspontja szerint a Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületének deklarált céljai között nem szerepel a rend- és polgári védelmi feladatokban való részvétel, melyet a mozgalom feladatul tűzött ki. Az egyesület vezetőjének 30 napon belül kell az ügyészség felszólalását elbírálni, az egyesület vezetője, Vona Gábor szerint valószínűleg a tevékenységi kör módosításával orvosolják a jogi problémát. Az ügyben Kovács Tamás, legfőbb ügyész kért vizsgálatot még szeptemberben, miután többen is jelezték, hogy a Gárda honlapján megjelölt feladatok nem illenek bele az egyesület alapszabályába. (Forrás: FH)
Biztosan nem; ha az lenne Magyarországon a legnagyobb probléma a Magyar Gárdával kapcsolatban egyes emberek számára, hogy mi törvénytelenül megyünk homokzsákot pakolni az árvízben, az nagyon jó volna - ha a vita valóban erről szólna. De ez a vita már nem az ügyészség, hanem a politika szintjén zajlik. Biztos vagyok benne, hogy ez így van; hiszen mindez most lett hírré - holott már a kezdetektől fogva fennáll ez a probléma -, most, amikor vasárnap tartjuk az avatási ünnepségünket. A politika, legalábbis az ellenérdekelt oldal szeretne zavart kelteni a mi köreinkben: törvényes működésünket megkérdőjelezve távol akarja tartani az embereket a vasárnapi rendezvényünktől. Nagyon remélem, hogy pont az ellenkezője fog megtörténni, és sokan ott lesznek az ünnepségen, még többen, mint múltkor a Budai Várban.

Hogyan fogják orvosolni az Ügyészség által megnevezett problémát?

Alapszabályt kell módosítani, ennyi az egész.

Ez mennyi időt vesz igénybe?

A héten most már nem tudjuk összehívni a taggyűlést, de a jövő héten szerintem megtörténhet ez az alapszabály-módosítás, és akkor mindenki megnyugodhat, akinek az okozott aggodalmat, hogy törvényesen pakolnak-e homokzsákot a gárdisták.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását