2024. április 28. - Valéria

Brüsszelben is külön ünnepelnek

Külön emlékezik az 1956-os forradalom évfordulóján a két legnagyobb magyar párt. Az MSZP Strasbourgban ötpárti ünnepségen vesz részt, míg a Fidesz egy dokumentumfilmmel emlékezik. A magyar EP-képviselők ott folytatják, ahol hazai kollégáik abbahagyták
2007. október 17. szerda 07:39 - Hírextra
Külön emlékezik az 1956-os forradalom évfordulóján a két legnagyobb magyar párt. Az MSZP Strasbourgban ötpárti ünnepségen vesz részt, míg a Fidesz egy dokumentumfilmmel emlékezik.

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációjának szervezésében kedden az EP brüsszeli székházában bemutatták Pesty László filmrendező Megsebzett ünnep című dokumentumfilmjét, amely a tavaly október 23-i budapesti utcai eseményekről készült.

Tabajdi Csaba, az MSZP-s EP-frakció vezetője felháborítónak nevezte, hogy "miközben a Fidesz elzárkózik az 1956-os magyar forradalom méltó módon történő, közös megünneplésétől, a magyar igazságszolgáltatás lejáratására törekszik Brüsszelben, egy ferdítéseket és féligazságokat tartalmazó film bemutatásával".

A Fidesz EP-képviselőcsoportja viszont "nem látja elérkezettnek az időt arra, hogy közösen ünnepeljen a kormánypárti EP képviselőkkel, azokkal, akik az európai elveket súlyosan megsértő hatalmat védik".

A mintegy 60 főnyi közönség előtt zajló vetítésen megjelentek az alkotók - Pesty László rendező és Kubus Mária szerkesztő -, valamint ott volt Révész Máriusz magyar fideszes országgyűlési képviselő, aki a filmen is látható, miután a tavaly októberi budapesti utcai összetűzések során rendőrök súlyosan bántalmazták.

Révész az MTI-nek elmondta: jogsértő módon küldték akkor utcára a rendőröket azonosító jelzés nélkül, és súlyos hiba volt, hogy a rendőrök a rendbontókat az éppen befejeződő Fidesz-rendezvényről távozni akaró békés tömeg felé szorították. Feltételezése szerint mindez politikai megrendelésre történt. Az 1956-os forradalom közös megünneplése akkor lesz lehetséges, ha tisztázzák, mi is történt tavaly október 23-án - tette hozzá.

A fideszes politikusok elmondták: a "rendőri túlkapások" miatt megindított eljárások 80 százaléka azért akadt el, mert - a rendőrök azonosító jelzésének hiányában - a feltételezett elkövető kilétét nem lehetett megállapítani.

A vetítés kapcsán Tabajdi Csaba közleményben szögezte le: az MSZP EP-delegációja "teljes mértékben elítéli az erőszakot, mind az utcai tüntetők részéről tapasztalt vandalizmust, mind az indokolatlanul kemény rendőri fellépéseket. A Fidesz EP-delegációja által szervezett filmvetítés azonban féloldalas információkat tartalmaz, és megtévesztő".

Reagáló közleményében a Fidesz EP-képviselőcsoportja közölte, hogy szerdán együtt ünnepel a brüsszeli magyarokkal, 23-án pedig csendes főhajtással, az 56-os lobogó előtt elhelyezett virágokkal köszönti az ünnepet Strasburgban.

"2006 októbere óta azonban emlékezni kell az akkori erőszakra, brutalitásra, a szabadságjogok megsértésére is" - olvasható a Fidesz közleményében.


Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását