2024. március 29. - Auguszta

PFP, azaz Papucsférjek Pártja

A cím ne tévesszen meg senkit: nem arról van szó, hogy alakult volna egy új párt, pláne ilyen néven. Egyszerűen csak megfordult a fejemben, hogy a jelenlegi pártok - ha nem is az összes, de jó pár - tagját tömöríthetné e fiktív szervezet. Hogy otthon ki h
2007. október 17. szerda 16:08 - Mohai Szilvia
Ha ez megtörténik, akkor kap az újságíró efféle válaszokat kérdéseire: „Nem nyilatkozom.”, „Majd a pártülés után nyilatkozom.”, „Olvassa el a párt hivatalos közleményét.”, „Jelenleg egyeztetünk az ügyben.”. De ha a politikusok őszinték akarnának lenni, így felelnének: „Nem tudok nyilatkozni, mert igazából azt sem tudom, miről tárgyalunk, nem is értek az egészhez; az ülés után sem fogok többet tudni, mert azokon rendszerint elalszom, illetve amőbázunk a mellettem ülő képviselőtársammal.”, esetleg: „Én csak ülök itt a bizottságban, azt hiszem, gazdasággal foglalkozunk, de nem vagyok biztos benne, hiszen az eredeti szakmám szülész-nőgyógyász, csak szóltak, hogy van még egy hely, jöjjek.”, avagy: „Azt kell mondjam, hogy teljes mértékben egyetértek az említett felvetéssel. Valójában persze egyáltalán nem értek egyet; sőt, az egész, úgy ahogy van, egy nagy…, szóval, butaság; de hogy így gondolom, azt sajnos nem árulhatom el, mert különben kirúgnak innen, és azt nem akarom, mert kell a pénz kenyérre.”

A saját véleményemet? Mármint az enyémet?

Külföldön sem jobb a helyzet
Romániában meglehetősen rossz a parlament közvélemény általi megítélése. Az állami intézmények közül évek óta a törvényhozás kapja a legalacsonyabb bizalmi mutatókat. Ezt a nagyfokú bizalmatlanságot főként az táplálja, hogy a honatyák gyakran ellógnak munkahelyükről. Számtalanszor előfordult már, hogy törvényeket azért nem lehetett elfogadni, mert vagy a szenátorok, vagy a képviselők nem jelentek meg elegendő létszámban. A törvényhozás megítélésén az is foltot ejtett, hogy televíziók kamerái nem egyszer lencsevégre kapták, amint egyes törvényhozók szunyókáltak honatyai székükben. Úgy tűnik, hogy az álomtündérek csábítása különösen erős a bukaresti parlament épületében. (Forrás: MTI)
Így lesznek a politikusokból papucsférjek, s mint a régi viccben („Hogy vagy, Béla?” „Várj csak… hogy vagyok, szívecském?”), ők is a „szívecskéjüktől”, azaz a párttól kérdezik meg válaszadás előtt, hogy vannak. Személyes véleményt kérni egy képviselőtől egy aktuális politikai eseménnyel kapcsolatban meddő próbálkozás - azaz, próbálkozni lehet; de ne higgyük azt, hogy amit hallunk, valóban az adott ember meggyőződését tükrözi. Naivabb újságírókat az első körben még megtéveszthet egy-egy hevesebb érzelmekkel, nagy átéléssel előadott nyilatkozat; ám, ugyanazokat a körmondatokat ugyanazon párt huszadik politikusától hallva már a legbutábbikjában is felmerül a kérdés: „Ne már, ezeknek mind ugyanaz a véleményük?”

Persze, hogy nem. Már, ha van nekik egyáltalán. Talán nincs is. Minek az, amikor úgysem fejthetik ki senkinek; kénytelenek azt szajkózni, amit „Nagy Testvérük”, a párt gondol. Azonban a véleménynélküliség egy idő után veszélyes lehet: képzeljük csak el, ha az mint valami vírus, szépen-lassan megfertőzi a politikus egész életét, és egy idő után már azt sem fogja tudni szegény, szereti-e a paprikás krumplit, a szőke vagy a barna nőkre bukik-e, mi a kedvenc filmje, vagy jól érzi-e magát a bőrében. Nehéz lehet egy ilyen emberrel beszélgetni. Egy-egy kérdés után, például: „Hogy tetszett a könyv, amit kölcsönadtam?” nem felel; várja a súgást. Ha egy politikai sci-fiben lennénk, valószínűleg már ott csücsülne a delikvensek fülében az apró adóvevő, és folyamatosan kapnák az utasításokat, mit is feleljenek egy hasonló, a nemzet jövőjét meghatározó kérdésre.



Aludj el szépen, kis politikus

Ha pedig véleményhiánytól kong a fej, valahogyan meg kell tölteni azt. Erre kiválóan alkalmasak az ülések, egyeztetések és tanácskozások - azaz alkalmasak lennének, ha bárki bejárna, illetve figyelne. Az egyik bulvárlap mai számában megjelent egy fotó a parlament egyik üléséről: a terem kong az ürességtől, és aki mégis befáradt, az sem a nép jövőjének szenteli értékes figyelmét. Egyesek olvasnak: könyvet, napilapot, bulvárt; mások a laptopjukon sportoldalakat nézegetnek - mondjuk, inkább sportot, mint vicceket; nagyot nézne a Tisztelt Ház, ha egy-egy kolléga a tanácskozás kellős közepén olykor fel-felröhögne. Megint mások egész egyszerűen alszanak - de legalább megadják a minimális tiszteletet az épp felszólaló társuknak: nem borulnak az asztalra, és nem horkantanak nagyokat; hanem szépen, csendben, ülve szunyókálnak. Erről egy régi Bacsó Péter-film, a Ki beszél itt szerelemről? jut eszembe: egy rutinosabb parlamenti képviselő azt a tanácsot adja a fiatal kezdőnek, hogy tanuljon meg „nyitott szemmel aludni”. A lány be is gyakorolja - kedvese rendkívül izgalmas politikai újságcikkeket olvas fel neki „altatóképp” -, így a legközelebbi konferencián már együtt szundikálnak édesdeden képviselőtársával észrevétlenül, nyitott szemmel.

Az üléseken való nem figyelést figurázza ki ugyanezen film egy másik jelenete: a lány rendhagyó felszólalásán arra kéri az Országgyűlést, tegyék fel a kezüket mindazok, akik már voltak szerelmesek. Az egyik, addig egészen mással foglalatoskodó képviselő, aki történetesen katolikus egyházférfi, azt hiszi, épp meg kell szavazni valamit, így ő is felemeli a kezét. Természetesen köznevetség tárgya lesz. Ebből az - igaz, csupán filmbéli - esetből tanulva a politikusok igazán megerőltethetnék magukat egy kicsit, és örülhetnének, hogy jegyzetelni, tanulni és vizsgázni nem is kell, mint az egyetemen - elég lenne odafigyelni egy kicsit. Igaz, őket kevéssé érinti, hogy épp miről egyeztetnek; ki fog tönkremenni a meghozandó intézkedésbe, a nyugdíjas, a diák vagy az orvos - az ő napi betevőjük úgysem forog kockán, így még a nyugodt környezet is biztosítva van.

Zárszóképp kívánok a politikusoknak több figyelmet, éberséget és mindenek előtt sok-sok saját véleményt. Nem kell félni: csak van néhány pillanat az életben, amikor a Nagy Testvér nem figyel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását