2024. május 14. - Bonifác

Lezárult a tévériporter ügye

Lezárult a kiskunhalasi tévériporter jogtalan megbüntetése miatt indított fegyelmi eljárás, melynek eredményeként hat rendőrt marasztaltak el, akik a fenyítést kiszabó határozatot már hétfőn megkapták - közölte az MTI-vel a rendőrség.
2007. október 17. szerda 10:25 - Hírextra

Király Ferenc dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője által elrendelt fegyelmi eljárás három vezető és három beosztott rendőrt fenyített meg; közülük hárman feddést, egyikük megrovást, egy rendőrt egy fizetési fokozattal visszavettek, egy rendőr pedig hat hónappal tovább vár a következő előléptetésére - mondta el az MTI-nek szerdán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mihályné Bornemisza Eleonóra százados hozzátette: a fenyítést kiszabó határozatok még nem jogerősek, a rendőrök nyolc napon belül fellebbezhetnek.

Az ügy előzménye, hogy 2006 decemberében a Bács-Kiskun megyei Pirtó melletti tanyán Pozsgai Ákos és operatőr kollégája felvételt készítettek a Németországból illegálisan behozott szemétbálákról, majd a lakosok megkergették őket. A menekülés közben az operatőr felvételeket készített a gépkocsit vezető riporterről, aki mobiltelefonon a rendőrség segítségét kérte.

A felvételt több televíziós csatorna is leadta. A fenyegetés komoly volt, mert a gépkocsi oldaló ablaküvegét is betörték a támadók, akik a rendőrségig üldözték a tévéseket. A Kiskunhalasi Városi Rendőrkapitányság a felvételre hivatkozva a riportert 14 ezer forintra büntette. Mivel Pozsgai Ákos a büntetést nem fizette ki, ezért levonatták az összeget a fizetéséből.

A határozat ellen a riporter 2007. július 24-én törvényességi kérelmet terjesztett elő a Kiskunhalasi Városi Ügyészségen.

Megalapozatlanság okából óvta meg a Kiskunhalasi Városi Rendőrkapitányság határozatát, és indítványozta új szabálysértési eljárás lefolytatását - mondta korábban az MTI-nek Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész.

A vezető ügyész hangsúlyozta, hogy csak indítványt tehetett, mert az ügyészségnek nincs utasítási joga.

Az eset sajtónyilvánosságra kerülését követően Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Király Ferenc dandártábornok, Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya az ügyészségi óvást elfogadva - a kiskunhalasi rendőrkapitányság elfogultságának bejelentése miatt - az új eljárás lefolytatására a kecskeméti rendőrkapitányságot jelölte ki.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság, mint az ügyben eljáró szabálysértési hatóság augusztus 10-én megszüntette a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indított szabálysértési eljárást, tekintettel arra, hogy a lefolytatott szabálysértési eljárás során megállapította, hogy a riporterrel szemben felelősséget kizáró ok - jogos védelem - áll fenn.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője szeptember 13-án fegyelmi eljárás lefolytatását rendelte el, melynek nem jogerős határozata hétfőn született meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását