2024. május 2. - Zsigmond

Ingyenes kiállítás a szülinapos múzeumban

Száztizenegy éves az Iparművészeti Múzeum épülete; a jubileum alkalmából október 25-én ingyenesen látogathatóak a múzeum kiállításai és programjai - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense szerdán az MTI-t.
2007. október 17. szerda 23:22 - Hírextra

Az Iparművészeti Múzeum megnyitásának 111. évfordulóján, jövő csütörtökön meghosszabbított nyitva tartással, este tízig várja a látogatókat. Ezen a napon a múzeum kiállításai és rendezvényei ingyenesen látogathatók - közölte Miklós Magdaléna.

Az Iparművészeti Múzeum jelenleg kilenc kiállításnak ad otthont. Egyebek mellett ingyenesen tekintheti meg a közönség az Esterházy kincsek - Öt évszázad műalkotásai az Esterházy hercegek kincstárából című tárlatot, a Tiffany és Gallé - A szecesszió üvegművészete című kiállítást, valamint a habán kerámiákat és az oszmán-török szőnyegeket felvonultató tárlatokat.

A múzeum emellett zenés tárlatvezetésekkel, épületsétával, születésnapi Chopin-koncerttel és esti dzsessz-blues koncerttel várja az érdeklődőket.

A jubileum alkalmából fotókiállítás nyílik 111 év - 111 kép címmel, és jövő csütörtöktől látható a Textilművészeti Triennálé is, amelyen a kortárs magyar textilművészet legrangosabb képviselői mutatkoznak be.

Az Iparművészeti Múzeumot, amely Lechner Ödön tervei alapján épült, éppen 111 éve, 1896. október 25-én Ferenc József adta át a közönségnek a millenniumi ünnepségsorozat záró eseményeként.
A londoni és a bécsi társintézmények után ez Európa harmadikként alapított iparművészeti múzeuma.

Az épület a magyaros szecesszió egyik főműve. Egyedülálló belsőépítészeti megoldások, az aula fölött átívelő üvegkupola fény-játékai és a hatalmas teret légiesen könnyeddé varázsoló csipkézett boltívek ejtik ámulatba a látogatókat - írják az évfordulóra kiadott ismertetőben.

Az architektúra részleteiben a magyar népi motívumokat a keleties, indiai és mór elemekkel ötvözi. A csodálatos színekben pompázó majolika burkolat és a tetőcserepek a pécsi Zsolnay gyár munkái.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását