2024. május 9. - Gergely

Filmszeminárium a magyar operatőr emlékére

A nyáron elhunyt híres magyar-amerikai operatőr, Kovács László emlékére rendeztek filmes szemináriumot Hollywoodban neves filmkészítők, köztük több magyar, illetve magyar származású szakember részvételével.
2007. október 17. szerda 11:46 - Hírextra

A csütörtökön záruló hetedik Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál "margóján" tartott eseményen - a Raleigh Stúdió Chaplin színháztermében - felidézték Kovács László örökségét és megvitatták a magyar-amerikai filmes együttműködés lehetőségeit.

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus által rendezett eseményen részt vett és felszólalt mások mellett Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, aki Kovács László közeli barátja volt, Bob Fisher filmesztéta, Steven Lighthill filmkészítő, valamint Gazdag Gyula filmkészítő és Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-elnöke. Az exkluzív szemináriumon jelen volt Bokor Attila filmrendező is; "56 csepp vér" című zenés filmje nyitotta meg a Los Angeles-i magyar filmhetet, a közönség és a szakma fogadtatása nagyon kedvező volt.

A szemináriumon felolvasták Dennis Hopper színész személyes hangú üzenetét. Kovács Lászlót "egy csodálatos, elbűvölő, szorgalmas zseninek" nevezte. Világosítása "gyors és teljes" volt - írta, külön méltatva a Szelíd motorosok című film fényképezésekor nyújtott teljesítményét.

Peter Bogdanovich szerb-amerikai rendező - aki hét filmet készített együtt Kovács Lászlóval - azt üzente: ő volt a legsokoldalúbb szakember, "bármit meg tudott valósítani és mindezt könnyedén, kedvesen és egyfajta jóindulatú intenzitással tette".

Kovács László özvegye, Audry Kovács mindenkinek megköszönte az elhunyt férje iránt lerótt tiszteletet - tájékoztatta az MTI-t Bokor Balázs főkonzul, aki a szemináriumon arról beszélt: Kovács László példát mutatott arra, "miként lehet megőrizni a magyar tudatot, fenntartani a gyökereket, nem elfelejteni, hogy honnan jöttünk, egyúttal pedig új hazájának szolgálatára lenni".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását