2024. május 3. - Tímea, Irma

Vegyesfelvágott napirend előtt

A szegénység elleni küzdelemről, a népszavazási kezdeményezésekről, a közúti bírságok emeléséről, a klímaváltozásról valamint a vízkészlet-gazdálkodásról volt szó napirend előtt a parlamentben hétfőn.
2007. október 16. kedd 12:25 - Hírextra
Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) arról beszélt, hogy a gyermekszegénység felszámolása érdekében született meg a "Legyen jobb a gyermekeknek" című országgyűlési határozat. Hozzátette: minden parlamenti párt egyetértett abban, hogy a gyermekes családok szegénységének problémája egy generációkon átívelő program végrehajtását teszi szükségessé.

Elmondta: 2007-ben is megvalósult a rászoruló gyerekek nyári étkeztetése, amelyre 1,2 milliárd forintot szánt a kormány.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a kormány nevében azt emelte ki: a gyerekek nem tehetnek arról, hogy milyen körülmények között élnek. A kormány fő célja, hogy a szegénység újratermelődését megakadályozza - tette hozzá.

Herényi Károly (MDF) arról beszélt, hogy a két legnagyobb parlamenti párt a népszavazási kezdeményezéssel azt akarja megmutatni, mekkora az aktuális támogatottsága. Mint mondta, a pártoknak vissza kellene térniük a parlamentbe. Szóvá tette azt is, hogy az országgyűlési képviselőséget egyre inkább csak negatív összefüggésben használják.

Fodor Gábor válaszában azt hangsúlyozta: a magyar parlamentben ülő képviselők döntő többsége becsületes ember. Kiemelte azt is, nem lehet megengedni, hogy a demokratikus intézmények jogrendjét és annak intézményeit bárki lejárassa, vagy üressé tegye.

Molnár Béla (KDNP) szerint a magyarországi közútrendszer szinte lehetetlenné teszi a szabályos, balesetmentes közlekedést.

Véleménye szerint nem indokolt, hogy a gyorshajtás esetén kiszabható bírság határát 300 ezer forintra emelik. Mint mondta, ez csak az ittas vezetés esetén indokolt. Megemlítette azt is, hogy kevés az autópálya az országban.

Az ellenzéki képviselő kiemelte: Magyarországon ma csak az abszolút gyorshajtást büntetik, ezzel szemben a relatív gyorshajtás okoz több balesetet. Relatív gyorshajtásnak minősül az is, ha valaki harminc kilométer per órával hajt át a zebrán, és nem fékez a gyalogosátkelő előtt - mondta.
Fodor Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ország kultúrája a közlekedési kultúrájában is megnyilvánul. Kiemelte: sehol a világon nem tudják szankcionálni a relatív gyorshajtást, ehhez kell a közlekedési kultúra.

Gusztos Péter (SZDSZ) a Nobel-békedíj kapcsán a klímaváltozás ügyére hívta fel a figyelmet. (A 2007. évi békedíjat az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága kapta, Al Gore volt amerikai alelnökkel megosztva). A liberális politikus idézte a volt amerikai alelnök szavait, aki szerint a klímaváltozás válságot jelent, de ez a válság lehetőséget is jelent, mivel egy erkölcsi és szellemi kihívás elé állítja a politikát.

Gusztos Péter szerint a zöld technológiák versenyképesé teszik Magyarországot is. Azt kérte a kormánytól és a pártok képviselőitől, hogy kezdjék meg az érdemi a párbeszédet a klímaváltozás kapcsán.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának Magyarország is részese. Elmondta azt is, hogy két héttel ezelőtt New Yorkban az ENSZ közgyűlésén találkozott Al Gore-ral, akit meghívott Magyarországra.
Ékes József (Fidesz) elmondta, hogy a szárazabb időjárás miatt jelentősen csökkent a Duna-Tisza közi Homokhátság talajvízszintje. Hozzátette: a vízminőségi problémák miatt ebben a térségben bezárták a vízműveket.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter válaszában kiemelte: a XXI. század fő kérdése a vízért folytatott harc lesz. A változó éghajlatrendszer felértékeli a víz szerepét - tette hozzá. Közölte azt is: a kormány kiemelt problémaként kezeli a Homokhátság ügyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását