2024. május 3. - Tímea, Irma

Újjáélesztés szívhalálból

Igyekezzünk fönntartani az agy és a többi életfontosságú szerv véráramlását, amíg sikerül a szív működését ismét megindítani - ez a hirtelen szívhalál következtében összeeső emberek közelében tartózkodók alapvető tennivalója. Az Amerikai Szívgyógyász Szöv
2007. október 16. kedd 07:53 - Hírextra

Az új irányelvek lényege a minél előbb elkezdett szívmasszázs, a mellkas percenként 100 alkalommal végzett, erélyes összenyomása. Ezzel az agy, a vese és egyéb szervek véráramlása alacsony szinten ugyan, de biztosítható, amíg további segítség érkezik, például műszeres áramütéssel, defibrillátorral a halálhoz vezető szívritmus-zavart megszüntetik.

Az Amerikai Orvosszövetség hetilapjában, a Journal of American Medical Association (JAMA) című tudományos folyóiratban megjelent szerkesztőségi közlemény hangsúlyozza, hogy az újraélesztés gyakran azért nem volt eredményes, mert a mellkasi nyomást nem végezték elég gyorsan és erélyesen. A cikkíró hivatkozik olyan adatokra, hogy ha hirtelen halállal életüket befejező kísérleti állatok mellkasát percenként 80-nál lassabban nyomták össze, csak minden tizedik maradt életben, ha annál gyorsabban - a javaslat szerint percenként százszor - végezték ezt a beavatkozást, valamennyi állat túlélte a szívhalált.

A nyilvánosságra hozott kezelési irányelveket ismertető Michael Sayre amerikai professzor hangsúlyozta, hogy korábban legtöbbször azért nem kezdték el hirtelen halál esetén az újraélesztést - még akkor sem, ha a közelben lévők tudták, mit kellene tenni -, mert az eljárást bonyolultnak érezték.
Az új irányelv szerint az alapvető tennivaló a szívműködés pótlása a mellkas ritmusos összenyomása útján. Az előző javaslatban a mesterséges lélegeztetés is elengedhetetlen feladatként szerepelt, ráadásul túlságosan gyakran, minden 15 mellkas-nyomásra javasoltak egy lélegeztetést a szájba-, vagy az orrba fújva a levegőt.

Vízbefulladás esetén a szívmasszázs mellett a lélegeztetés is - szó szerint - létfontosságú, de ha szívhalál áll be és ezzel először a vérkeringés szűnik meg, a mellkas nyomogatása az áldozatot visszahozhatja az életbe. A szakértők megállapították, hogy ha a mellkast erélyesen benyomják, olyan vákuum keletkezik, ami fölengedéskor elégséges levegőt szív be a tüdőbe.

Ha a lélegeztetés mégis szükségesnek látszik, esetleg arra alkalmas lélegeztető szájmaszk is elérhető, minden harminc mellkasi nyomás után két gyors levegő befújás javasolt, vagyis fele olyan gyakran, mint azt korábban ajánlották.

Az újraélesztési irányelvek korszerűsítése nagy nemzetközi vizsgálatokon alapult. A szakemberek azt remélik, hogy ennek eredményeként sokkal többen túlélhetik az olyan halált, ami nem valami hosszú, krónikus betegség következménye, hanem hirtelen, váratlanul, az utcán vagy a focipályán történik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását