2024. május 16. - Mózes, Botond

Teljesíthető a költségvetési javaslat

Reálisak a tervezett kiadások és bevételek, a 2,8 százalékos gazdasági növekedés és a hiányprognózis - közölte az Állami Számvevőszék elnöke. A 2008. évre beterjesztett költségvetési törvényjavaslat teljesíthető, de néhány feszültségforrást tartalmaz - je
2007. október 16. kedd 08:05 - Hírextra
A prognosztizált 2,8 százalékos GDP növekedés mellett megalapozott a 2008. évi költségvetés, figyelembe véve a beépített jelentős, 170 milliárd forintra tehető tartalékot - mondta Kovács Árpád.

A gazdasági növekedés szempontjából azonban kiemelt kockázatot jelent az idei és a jövő évi infláció alakulása, amely visszafoghatja a lakossági keresletet - mondta az ÁSZ elnöke, arra utalva, hogy a konvergenciaprogramban 2007-re 6,2 százalékos, jövőre 3,3 százalékos inflációt rögzített a kormány, amelyet 7,5, illetve 4,5 százalékra módosított. Ugyancsak kockázatot hordoz a közszféra bérexpanziója - tette hozzá Kovács Árpád.

Kockázati tényezőként a helyi önkormányzatok gyorsuló eladósodására hívták fel a figyelmet az ÁSZ jelenlévő vezető szakemberei: a hosszú lejáratú adósságállomány összege 2005-ben 285 milliárd forint volt, ami 2006-ban 411 milliárdra nőtt, amelynek egyharmada a fővároshoz és kerületeihez kötődik, kétharmada pedig 15-20 nagyvároshoz. Ezen belül a kötvénykibocsátásból származó eladósodás meredeken emelkedett: amíg 2005-ben 5 milliárd forint összegben bocsátottak ki kötvényt az önkormányzatok, tavaly már 22 milliárd forintnyit, az idei év eddigi szakaszában pedig 50 milliárdnyit. Az adóbevételek döntő részét alacsony kockázat mellett teljesíthetőnek ítélte az ÁSZ.

Kovács Árpád 2009-től lát komolyabb nehézségeket, amelyek abból fakadhatnak, hogy a gazdasági növekedés kisebb lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,2 százaléknál, az ÁSZ "szinten tartó", azaz alternatív pályája 2,7 százalékot rögzít. Arra is felhívta a figyelmet Kovács Árpád, hogy kimerülőben vannak a mobilizálható erőforrások, amelyek új növekedési pályára állították a magyar gazdaságot, ugyanakkor az Európai Unióból 2007-2013 között érkező 8 ezer milliárd forintra tehető támogatás pozitív hatásai csak hosszabb időtávon hatnak.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását