2024. április 29. - Péter

Halváshiány - álmatlanságban szenvednek a halak

Bár a halaknak nincs szemhéjuk, mégis képesek aludni és néhányan közülük álmatlanságban is szenvedhetnek. Az álmatlanságban szenvedő halaknál hiányoznak azok a receptorok, amelyek a hipokretin nevű kémiai hírvivő anyag (neuropeptid) érzékeléséért felelőse
2007. október 16. kedd 13:20 - Hírextra
Egy alvászavarokkal foglalkozó kaliforniai kutatócsoport felfedezte, hogy az akvaristák által kedvelt zebrahalaknál egy mutáns gén az emberek álmatlansági zavaraihoz hasonló tüneteket idéz elő.
A hibás génekkel rendelkező halak 30 százalékkal alszanak kevesebbet, mint azok, amelyeknél nincs mutáció - közölték a Stanfordi Orvostudományi Egyetem kutatói.

Az álmatlanságban szenvedő halaknál hiányoznak azok a receptorok, amelyek a hipokretin nevű kémiai hírvivő anyag (neuropeptid) érzékeléséért felelősek. A hipokretin az egészséges halak agyának azon részében termelődik, amely az éhséget, nemi vágyat és más alapvető viselkedési formákat szabályozza.

A kutatást vezető Emmanuel Mignot csapata most olyan hibás génnel rendelkező halakat keres, amelyek túl sokat, vagy egyáltalán nem alszanak, azt remélve, hogy alvást szabályozó molekulák és az evolúció során kifejlődött agyi hálózatok nyomára akadnak.

A pontyfélék családjába tartozó zebrahal vagy zebradánió (Brachydanio rerio vagy Danio rerio) egy trópusi eredetű háziasított halfaj, amelyet előszeretettel használnak kutatási célokra, ugyanis az egereknél olcsóbban lehet tenyészteni őket és - a látszat ellenére - az emberhez viszonyítva génállományuk nagy mértékben hasonló. Az emberi idegrendszer működése segítségükkel jobban modellezhető, mint gyümölcslegyekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását