2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vigyázzunk a sünikre

Az őszi kerteket gyakran úgy tisztítják meg a lehullott lomboktól, hogy azokat kupacokba összegyűjtve elégetik, elkerülhetetlenül felbosszantva a terjengő füsttel a közelben élőket. Környezetkímélőbb és ésszerűbb módon is megszabadulhatunk az elszáradt l
2007. október 15. hétfő 09:08 - Hírextra

Ősszel a nagy mennyiségű lehullott lomb sokaknak okoz gondot, főként azoknak, akik a levélszőnyeg látványát kizárólag az erdőben tartják szépnek, ám saját kertjükben összeszedik. Az avar fontos védelmi szerepet tölt be a természetben. A lehullott levelekből összeálló takaróréteg nélkül a talaj szempontjából életfontosságú mikroorganizmusok (egysejtűek, gombák stb.) nem tudják átvészelni a telet. A lombtakaró melegen tartja a talajt, így óvja a növényzetet és búvóhelyet jelent egyes állatoknak, köztük a gilisztáknak, a rovaroknak, a csigáknak, apró hüllőknek, de még a sünöknek is.
Az őszi ásáskor a lehullott és összegereblyézett faleveleket - gyakorlatilag a szervesanyag jelentős részét - a talajforgatással együtt visszajuttatjuk a természetes anyagkörforgásba, kiváltva ezzel a műtrágyákat. Mindenképpen figyeljünk az avar összegyűjtésekor, és égetésekor, nehogy a sünök a tűz martalékává váljanak. Mielőtt elhordanánk, vagy elégetnénk a nagyobb levélkupacokat, győződjünk meg róla, hogy nincs benne/alatta egy éppen az igazak álmát alvó kis sün. A nyári avar- és bozóttüzek alkalmával sajnos így is sokan vesztik életüket, nem szükséges figyelmetlenség miatt még tovább csökkenteni számukat. Ha utunk során találkozunk velük, ne bántsuk őket, inkább gondoljunk arra, milyen sok hasznot hajtanak, és mennyi kártevőtől szabadítanak meg bennünket. ha tehetjük, kínáljuk meg őket valamelyik csemegéjükkel, majd engedjük őket útjukra.

Tavaszra a lombtakaró szép lassan lebomlik.

Természetesen akad olyan kert is, ahol nincs lehetőség az összes lehullott lomb talajtakaróként való felhasználására. Ebben az esetben sem kell az égetéshez folyamodni, hiszen létezik más, környezetkímélőbb módszer is: a komposztálás.

Ahol mégis a radikális és egyszerűbb megoldást választják, vagyis máglyát raknak az összegyűjtött száraz- és zöldhulladékból, a jogszabályok szerint októberben és novemberben csütörtöki, és szombati napokon délelőtt tíz és délután három óra között megengedett az avarégetés, a tűzvédelmi előírások betartása mellett. Párás, ködös, szeles időjárás esetén az égetés tilos! Természetesen területenként a szabályozás változhat, ezért ennek mindenképpen nézzünk és kérdezzünk utána, mielőtt tüzet gyújtanánk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását