2024. május 8. - Mihály

Szabadlábon a Noir Désir énekese

A Marie Trintignant színésznő meggyilkolásáért Vilniusban nyolc évre elítélt Bertrand Cantat börtönbüntetése felének letöltését követően keddtől feltételesen szabadlábra kerül - jelentette be Párizsban Olivier Metzner, a francia rocksztár ügyvédje.
2007. október 15. hétfő 14:15 - Hírextra
A Noir Désir nevű alternatív rockegyüttes énekesét 2004-ben a litván bíróság ítélte el nyolc év börtönbüntetésre, mert egy vilniusi szállodában agyonverte az egyik leghíresebb francia színészdinasztia tagját, négy gyermek anyját, akivel filmforgatásra érkezett a balti köztársaságba. Az énekes azzal védekezett a tárgyaláson, hogy az asszony dulakodás közben megcsúszott, elesett, fejét beleverte a radiátorba, és ez okozta halálát.

Cantat - aki 2004 óta francia börtönben, a Toulouse közelében lévő Muret város fegyintézetében töltötte szabadságvesztését - büntetése felének letöltését követően kérte feltételes szabadlábra helyezését, amelyet jó magaviselete miatt a toulouse-i ügyészség nem ellenzett, s így a bíróság elrendelte azt. Az énekes az elmúlt hetekben már többször elhagyhatta a börtön, s ügyvédje tájékoztatása szerint kedden szabadul véglegesen.



Cantat a szabadulását követő első évben állandó pszichológiai ellenőrzés alatt lesz, a bűntényről nem nyilatkozhat a sajtónak, s arról nem ejthet szót fellépésein sem.

Miután az énekes minden szükséges kritériumnak megfelelt és sem a büntetés-végrehajtás, sem az ügyészség nem ellenezte szabadlábra helyezését, arról a bíróság szeptember 20-án zárt ajtók mögött döntött. Egyedül Nadine Trintignant filmrendező, az áldozat édesanyja és nők védelmében fellépő civil szervezetek tiltakoztak a várható döntés ellen a köztársasági elnökhöz intézett nyílt levelükben. Szerintük a rockénekes idő előtti szabadulása veszélyt jelent a közrendre és negatív üzenet a nők elleni erőszak ellen küzdőknek.

A vád szerint a Noir Désir frontembere 2003. július 27-re virradó éjjel vilniusi szállodai szobájukban olyan erővel ütötte meg élettársát, hogy Marie Trintignant elesett és fejsérülésétől kómába került. Többé nem is tért magához, négy nappal később egy párizsi kórházban meghalt. Negyvenegy éves volt. A boncolás szerint halálát agyödéma okozta. A pár Marie édesanyja, Nadine Trintignant Colette-ről készülő filmjének forgatására érkezett Litvániába.

Bertrand Cantat azóta kártérítést fizetett a színésznő két gyermekének, valamit a tévéfilm produkciós irodája biztosítójának. A pénz egy részét a Noir Désir tagjai annak a "live albumnak" a bevételéből teremtették elő, amelyet az énekes bebörtönzés után egykori koncertfelvételek alapján jelentettek meg.

Az együttes tagjai még gondolkodtak arról, hogy mi lesz a Noir Désir sorsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását