2024. április 24. - György

Joszabály az otthonszülésről

Várhatóan október végére készül el az a jogszabály, amely rendezi az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit- tudta meg hétfőn a Független Hírügynökség az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától.
2007. október 15. hétfő 16:31 - Hírextra
A tárca a jogszabály megalkotásánál figyelembe veszi a szakmai szervezetek, így például a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium valamint egy a szüléssel foglalkozó szakemberekből álló kerekasztal véleményét , amelyek hétfői ülésükön alakítják ki álláspontjukat az otthonszülésről.A jogszabály kialakításánál az Egészségügyi Minisztérium két fő szempontot vesz figyelembe: az anya és a születendő gyermek egészségének és biztonságának védelmét, valamint az anya jogát arra, hogy a szülés körülményeiről, a szakmailag biztonságos kereteken belül, szabadon dönthessen.

Az otthonszülés ma Magyarországon féllegális tevékenység: nem tiltott, de nincs szabályozva. Hivatalosan nincs meghatározva például az, hogy ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülések lefolytatásához, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben.

A készülő jogszabály alapelve, hogy minimálisra csökkentsék az otthonszülés kockázatát. Ezért az előírások érinteni fogják a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat az eseteket, amikor nem lehet otthonszülést végezni.

Magyarországon jelenleg évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Az európai átlag ennél magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt Hollandiában csaknem 30 százalék.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását