2024. április 25. - Márk

Mobil méhnyakrák-szűrési program indul

Hétfőtől háromhetes mozgó nőgyógyászati szűrési akció indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országos Liliom-program részeként. A cél, hogy a kisebb településeken élő asszonyok is részt vegyenek méhnyakrák-szűrésen, hiszen ha a tüneteket időben felismer
2007. október 15. hétfő 10:26 - Hírextra
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétfőn indul a mozgó méhnyakrák-szűrési akció. Három hét alatt, november 9-ig összesen 65 települést keresnek fel a szakemberek egyszerre három területen, Nyíregyháza, Fehérgyarmat és Vásárosnamény, valamint Kisvárda térségében. A cél, hogy minél több, 25 és 65 év közötti nő vegyen részt a vizsgálatokon. A megyében 156 ezer olyan lány és asszony él, akik rendszeresen kapnak behívót, de csak a 15 százalékuk vesz részt a szűréseken. Szabolcsban évente 20-30 nő, az országban pedig még mindig több mint 400 asszony hal bele évente a méhnyakrákba teljesen értelmetlenül, hiszen ha időben felismerik a tüneteket, a betegség gyógyítható - mondta korábban a Független Hírügynökségnek Dr. Varga Erzsébet, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézetének egészségfejlesztési osztályvezetője.

A mozgó nőgyógyászati szűrésre a szabolcsi nők már megkapták a behívóikat. Ebből kiderül, hogy a kamion mikor jár a településükön, és pontosan hol vehetik igénybe az ingyenes szolgáltatást. Az ÁNTSZ a munkához a Magyar Postától kapott segítséget, hiszen a három hét alatt a cég szűrőkamionja járja majd a falvakat. Annak érdekében, hogy az egészségükön kívül még valamivel motiválják az asszonyokat, a résztvevők az országos Liliom-program nyereményjátékában is automatikusan indulnak. Ennek a fődíja egy skandináviai utazás, mégpedig azért, mert ott a hatékony megelőzésnek köszönhetően egyetlen nő sem hal meg méhnyakrákban. A most kezdődött Liliom-program jövő márciusig tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását