2024. április 27. - Zita

Benyújtották

Az MSZP-frakció átnyújtotta a parlamenti frakcióknak azt az öt törvényjavaslatot, amelyek a közélet tisztaságát célozzák - mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn a reggel tartott ötpárti egyeztetésről az MTI-nek.
2007. október 15. hétfő 13:42 - Hírextra
A szocialista képviselőcsoport, illetve a kormány a nap folyamán benyújtja az előterjesztéseket az Országgyűlésnek, és javasolja, hogy a pártok a következő napokban folytassanak egyeztetéseket a törvényjavaslatok szövegéről - közölte a politikus.

Elmondta: az egyik előterjesztés a párttörvényt módosítaná a kampányfinanszírozás szabályozása érdekében; egy másik, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló javaslatuk, az összeférhetetlenséget szabályozná,; egy harmadik előterjesztés a közpénzek felhasználására, főként az európai uniós forrásokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat határozná meg.
Hozzátette: ezeket a törvényjavaslatokat a frakció nyújtja be.

Varju László közölte: a kormány terjeszti be a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó előterjesztést és a kormánytagok jogállásáról szóló törvény módosítását. A jogállási törvény módosítása alapján, ha valakinek megszűnik a kormánytagsága, azonnal vagyonosodási vizsgálatot kell végezni nála az Állami Számvevőszék ellenőrzése alatt, és ez a javaslat biztosítaná a személyi jövedelemadó-bevallás nyilvánosságát - fejtette ki.

Varju László hozzáfűzte: a frakciókat tájékoztatták arról is, hogy a nap folyamán benyújtják a népszavazási kezdeményezésüket az Országos Választási Bizottságnak. A frakcióvezető-helyettes arról még nem tudott nyilatkozni, hány kérdést nyújtanak be.

Arra a kérdésre, hogyan fogadták a frakciók további egyeztetésekre vonatkozó javaslataikat, a frakcióvezető-helyettes elmondta: a Fideszt szakértők képviselték, így ők politikai nyilatkozatot nem tettek, míg az MDF kezdeményezte, hogy az előterjesztések benyújtására az egyeztetések után kerüljön sor.

Varju László azt mondta: nem szeretnék, ha "tovább zajlana a maszatolás". De az MSZP arra is nyitott - folytatta - , hogy a törvényjavaslatokat visszavonja, és ötpárti egyetértéssel terjessze be később. Hozzátette: abban maradtak, hogy várhatóan lesznek további egyeztetések.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közélet megtisztítását célzó javaslatairól múlt héten szerdán kezdődtek ötpárti tárgyalások. Akkor a pártok abban állapodtak meg, hogy népszavazás helyett egyelőre ötpárti tárgyalásokkal próbálják a politikai közbizalom visszaállításához szükséges javaslatokat elkészíteni.

Az MSZP képviselőcsoportjának szombati ülése után a kormányfő közölte: hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek a törvényjavaslatokat, és ezzel egy időben népszavazást kezdeményeznek. A politikus hozzátette, ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor népszavazási kezdeményezésüket visszavonják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását