2024. április 20. - Tivadar

Plenáris ülés a Parlamentben

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, hétfőn várhatóan meghosszabbítják az interpellációk, az azonnali kérdések és a kérdések időkeretét. Hétfőn az interpelláció időtartama előreláthatóan harminc perccel lesz hosszabb, azaz minden képviselőcsopo
2007. október 14. vasárnap 10:41 - Hírextra

Az azonnali kérdésekre húsz perccel, a kérdésekre tíz perccel lesz több idő. Ennek oka, hogy a következő héten, október 24-én a politikai vitanapon nem lesz interpellációs időszak.

Az Országgyűlés hétfőn dönt A pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításáról szóló népi kezdeményezésről. A kezdeményezést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében Kerpen Gábor elnök indította. Az általános vitában a kormányoldal nem támogatta a javaslatot.
A közoktatási törvény 2006-os módosítása értelmében az idei tanévkezdéstől differenciáltan nőtt a pedagógusok kötelező óraszáma: a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel (21-ről 22-re), a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel (20-ról 22-re) hetente.

A képviselők szavaznak a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslatról, amely a nyugdíjrendszer új eleme lesz, bevezetésével olyan önkéntes nyugdíjcélú megtakarításra lesz lehetőség, amelynek középpontjában a foglalkoztatói kötelezettségvállalás áll, azaz a cég alkalmazottai után havi befizetéseket teljesít.

Egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról is döntenek a képviselők; ennek értelmében a családtámogatási kifizetőhely valamennyi munkáltatónál megszűnik és átkerül a Magyar Államkincstárhoz.

Döntenek Lengyel Zoltán független (korábban fideszes) országgyűlési képviselő mentelmi ügyéről. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága múlt keddi ülésén egyhangú szavazással a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta az Országgyűlésnek. A mentelmi jog felfüggesztési eljárás hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt kezdődött Lengyel Zoltán ellen.

A volt fideszes, jelenleg független képviselő ellen az fővárosi I. kerületi rendőrfőkapitány július elején tett feljelentést, mert szerintük a politikus megütötte a vele szemben intézkedő rendőrt. A történteket követően a képviselő feljelentést tett, és a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást.
Hétfőn elkezdődik az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködéséről szóló törvény az öt parlamenti párt által kezdeményezett módosítása. Ennek alapján a miniszterelnöknek az Európai ügyek bizottsága tagjai helyett ezentúl a bizottság elnökét és alelnökeit kell tájékoztatni az Európai Tanács ülései előtt.

Megkezdődik azoknak az országgyűlési határozati javaslatoknak a vitája is, amelyekkel a Ház felhatalmazást ad az M6-os autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti, valamint a Szekszárd és Bóly közötti szakaszának, illetve az M60-as autópálya Bóly és Pécs közötti szakaszának koncesszióba adására.

Kedden az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslat általános vitájára kerül sor, több mint ötórás időkeretben, ezt követően pedig folytatódik az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája, közel három és fél órán át.

Az Országgyűlés lefolytatja a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításának általános vitáját. A módosítás egyik célja a Vásárhelyi-terv megvalósításának hozzáigazítása az EU pénzügyi ciklusaihoz.

Szintén kedden kezdődik a nemek közötti tényleges esélyegyenlőség megteremtését célzó, az alkotmányt és egyes törvényeket módosító törvényjavaslat vitája. Az SZDSZ-es képviselők által beterjesztett javaslat többek között azt tartalmazza, hogy a miniszterek között mindkét nem legalább egyharmad arányban képviseltesse magát, és a választási listák esetében is biztosítsák a nemek egyenlőségét.

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását