2024. május 5. - Györgyi

Grúzia és Oszétia határán a Boney M

Nagy sikert aratott a Boney M együttes a grúz-oszét konfliktus frontvonalán, a Chinvalitól mindössze három kilométerre, de grúz ellenőrzés alatt álló Tamaraseni faluban szombaton este adott koncertjén. .
2007. október 14. vasárnap 20:37 - Hírextra

Az eseményre nem csupán a környező grúz falvakból, hanem Grúzia minden részéből összecsődültek az együttes hívei, és még Mihail Szaakasvili elnök is felbukkant a hallgatóság körében fiával, Eduarddal.

A tömeg annak ellenére nagy volt, hogy a helyszínt úttalan utakon kellett megközelíteni, amelyek mentén 200 méterenként gépfegyveres őrök álltak, ugyanis Chinvalin, a Grúziától elszakadt és Tbiliszi által el nem ismert Dél-Oszétia székhelyén a köztársaság lakosain kívül senki nem mehet át autóval, ezért el kell kerülni.

Az együttest Dél-Oszétia úgynevezett ideiglenes vezetése hívta meg, amely alternatív hatalomként működik a válságövezetben, miközben az el nem ismert köztársaság de facto államfője Eduar Kokojti.

A Kokojti, fandaraszt! - vagyis Kokojti, menj békével! elnevezésű ifjúsági mozgalom egy héten át számos koncertet szervezett, amelyeken a grúz könnyűzene sztárjai léptek fel, s e sorozat megkoronázása volt a Boney M koncertje.

Különösebb show-ról nem lehetett szó, mivel az együttes minden csomagját elvesztette a légitársaság, így a művészek egy tbiliszi bevásárló központban sebtében összevásárolt hétköznapi ruhákban léptek fel, de az ismert slágerek a Sannytól a Rasputinig felfűtötték a hangulatot.

Ezen az sem változtatott, hogy ez a Boney M nem az, amely a hetvenes években hatalmas sikereket aratott világszerte: az ugyanis 1994-ben feloszlott, de több tagja alapított új együttest, s békében megegyeztek, hogy mindegyik a régi, közös nevet használja és énekli az ismert slágereket. Grúziában ezúttal a Marcia Barrett vezette Boney M lépett fel.

A BBC brit műsorszóró helyszíni tudósítójának a helybeliek elmondták: nagyon megélénkült az utóbbi időben a faluban az élet: mozi, sportpálya épült, és sok vendégművész lép fel. "Csak az a baj, hogy az utat nemsokára lezárják, mert télen veszélyes, és ha addig nem tudjuk eladni az almát, akkor semmilyen koncert nem segít rajtunk. Most megpróbáljuk megközelíteni az elnököt, hogy segítséget kérjünk az alma elszállításához, meg a tél átvészeléséhez" - mondta az egyikük. Az almatermelés a falu lakóinak fő jövedelmi forrása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását