2024. június 10. - Margit, Gréta

Rákos ördögök

A genetikai sokféleség hiánya miatt terjed a pofatumor a tasmán ördögök között, olyannyira, hogy szakemberek szerint a csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigeten élő faj 10-20 év múlva kihal.
2007. október 12. péntek 08:03 - Hírextra
A tasmán ördögök szervezete nem képes immunválaszra a betegséggel szemben, s a megbetegedett egyed hat hónapon belül elpusztul. Természetes gátja nem létezik a főként harapással terjedő arcráknak, ezért a szakemberek csupán a beteg állatok eltávolításával tudják lassítani a kór terjedését.

A pofatumor már az 1990-es évek végén feltűnt: az állat pofáján csomók és sebek képződnek, majd a daganatok elterjednek egész testén. Sokuk azért pusztul el, mert nem tud táplálékozni. A kór már az állomány 90 százalékát elpusztította. A betegség terjedését az segíti elő, hogy mivel a tasmán ördögök dögevők is, a koncon rajtuk kívül rendszerint számos más állat is marakodik, s eközben megharapják egymást. A kutatók kimutatták, hogy a pofatumor minden állatban ugyanolyan genetikai állománnyal jelenik meg, s egyetlen sejtvonalból származik.

A tasmán ördög meglehetősen visszataszító külseje, vad, fékezhetetlen természete miatt kapta az ördög nevet. Mogorva, dühös ragadozó, a kutyák és macskák elleni küzdelemben szinte mindig az erszényes ördög győz. Szülőhazájában nem örvend túl nagy népszerűségnek, mert megtámadja és megöli a birkákat, szárnyasokat. Évente egyszer szaporodik, általában kettő-négy kicsinye születik. A fiatalok nyolc-kilenc hónapos korukig szopnak, és kétéves korukra érik el az ivarérettséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását