2024. április 28. - Valéria

Nem lesz népszavazás

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság határozatát, amelyben az OVB megtagadta a Magyarok Világszövetsége által benyújtott országos népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a művi meddővé tétellel kapcsolatban -tájékoztat
2007. október 12. péntek 20:44 - Hírextra
Az íven szereplő kérdés: "Egyetért-e azzal, hogy művi meddővé tételt kizárólag és csakis pontosan meghatározott egészségügyi okból lehessen végezni?"

Az OVB szerint ha a családtervezési célú művi meddővé tétel teljes és határidő nélküli megtiltásáról szóló népszavazás eredményes lenne, az olyan jogalkotási kötelezettséget teremtene az Országgyűlés számára, amely nem egyeztethető össze a hatályos alkotmánnyal, így burkoltan annak módosítására kötelezne. A Magyarok Világszövetsége szerint viszont a népszavazási kezdeményezés nem irányul az alkotmány módosítására, éppen ellenkezőleg, az alkotmányban deklarált, élethez való jog szelleméhez igazodó.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a világszövetség kifogása nem megalapozott, mert eredményes népszavazás esetén a törvényhozónak a családtervezési célú művi meddővé tétel minden formáját feltétel nélkül meg kellene tiltania. Vagyis a népszavazás nem az önrendelkezési jog alkotmányosan elfogadható célú és mértékű korlátozására irányulna, hanem a lehetőség teljes megszüntetésére.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását