2024. április 27. - Zita

Arany hangvilla díj magyar albumnak

Arany hangvilla díjjal jutalmazta a Hungaroton albumát, az új Bartók-összkiadás elsőként megjelent, ez év elején boltokba került lemezét a francia Diapason zenei szaklap - közölte a kiadó pénteken az MTI-vel.
2007. október 12. péntek 13:33 - Hírextra

A francia Diapason októberi számában jutalmazta a Diapason d’or (Arany hangvilla) díjjal a Bartók Új Sorozat II. jelöléssel kiadott, ám az összkiadásból elsőként megjelent lemezét, amelyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit, valamint a Kossuth szimfonikus költeményt adja elő.

A rangos elismerést évente ítélik oda, több kategóriában. A német lemezkritikusok és a brit Gramophone zenei magazin díja mellett ezt tartják a legjelentősebb, független európai hanglemezdíjnak a klasszikus zene területén.

Hollós Máté, a Hungaroton Classic ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy nem először kapják ezt a díjat, de legutóbb sok évvel ezelőtt volt erre példa.

Fontosnak nevezte, hogy olyan sorozat elsőként megjelent albuma részesült most elismerésben, amelyet megkülönböztetett figyelem övez: újabb Bartók-összkiadásról van szó, amely Kocsis Zoltán "vezérlete alatt" készül.

A díj elsősorban Kocsis Zoltán érdeme - hangsúlyozta.

Hollós Máté rámutatott arra, hogy az Arany hangvilla díj nem "csupán" írásban létezik - bár ezt sem tartja lebecsülendőnek, hiszen 30 ezres példányszámú lapról van szó -, a piacon az adott lemezeken is jelzik az elismerést.

A sorozat a tervek szerint 32 lemezből áll majd, elkészítéséhez Hollós Máté szerint mintegy 5 évre lesz szükség. A zongora-, valamint a zenekari felvételek vadonatújak lesznek, míg a szólózongora-műveket "átmentik" a korábbi lemezekről - mondta az ügyvezető.

Kiemelte, hogy a sorozat a legmodernebb technikával készül, úgynevezett super audio CD-re, amely ötcsatornás rendszereken ugyanolyan hangminőségben szól, mint egy DVD.

Tájékoztatása szerint az albumok nem a számozás sorrendjében jelennek meg, a lemezek egymásutánját a felvételhez szükséges apparátus nagysága határozza meg. Az I. számot A kékszakállú herceg vára fogja viselni, de ez még nem látott napvilágot, ellentétben a most díjazott II. albummal, amely ez év eleje óta megvásárolható. A napokban megjelent a IV. sorszámú lemez is, ez zongorára és zenekarra, valamint hegedűre és zenekarra írt műveket tartalmaz.

A díjazott lemezt és az azon hallható műveket - A fából faragott királyfit és a Kossuth szimfonikus költeményt - méltatva a francia magazin azt írta: "koncerten még mindig ritkán hallható két mű, eredeti párosításban".

A Hungaroton írásos összegzése egy másik elismerésről is hírt ad: a rangos francia zenei szaklap, a Le Monde de la Musique 2007 októberi számában a Belvedere Trió Haydn-lemeze Choc-díjat kapott. A Szabadi Vilmos (hegedű), Elmar Landerer (brácsa) és Nagy Róbert (cselló) alkotta együttes még 2005-ben rögzítette a lemezt, amelyen az Esterházy "Fényes" Miklós által kedvelt vonós hangszer, a barytonra készült triók átiratai hallhatók.

"A lemez annál inkább értékes, mivel nem sok esélyünk van ezekkel a néhol keleties illatot árasztó művekkel hangversenyteremben találkozni" - méltatta az albumot a lap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását