2024. július 27. - Olga, Liliána

A függöny tisztítása

A függöny mindenekelőtt arra való, hogy ne lássanak be kintről, az ablakon keresztül az otthonunkba. Nem mindegy az sem, hogy mennyire szűri meg a fényt, hiszen ez is a funkciói közé tartozik. Léteznek kifejezetten sötétítéshez is függönyök, ezek sűrű szövésű, vastagabb anyagból készülnek.
2023. november 29. szerda 10:16 - HírExtra

Tehát elsődlegesen azt kell eldönteni, amikor függönyt vásárolunk, hogy mi a célunk vele. A napfény szűrése, a teljes sötétítés vagy esetleg csak dekoráció? Mindhárom esetben rendelkezésünkre áll kész függöny, de ha nem találunk megfelelő méretet, választhatunk a méterben megvásárolható darabok közül.

Igen ám, de ezek a függönyök addig biztosítják a kényelmünket, és addig kellemes a jelenlétük, amíg megfelelően bánunk velük. Mit kell tenni a függönnyel? Semmi különöset, csak időnként meg kell tisztítani. Viszont nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük, mert könnyen tönkre is tehetjük, vagy veszíthet a minőségéből.

A függöny előkészítése a mosáshoz

A függönymosást a legtöbbször összekötjük az ablakpucolással, szóval mindenképpen szánjunk rá elegendő időt. Vegyük le a függönyt, majd távolítsunk el róla mindent, ami nincs rávarrva. Ha fém, vagy műanyag alkatrészei is vannak, amiket nem tudunk leszedni, akkor célszerű mosózsákot is használni. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy megsértsék a függöny finom szálait.

Mielőtt betesszük a függönyt a mosógépbe, alaposan rázzuk ki belőle a port. Akár áztathatjuk is néhány órát, amivel alacsony hőmérsékleten fellazulnak a szálak, ettől pedig a mosószeres víz hatékonyabban fogja megtisztítani a függönyt. Használhatjuk a mosógép áztatás programját is, de véletlenül se használjunk hozzá vegyszereket, még fehérítőt se. Egy kevés só vagy szódabikarbóna kerülhet az áztatóvízbe, viszont ha túlságosan beszürkülne, cseréljük le és nyomkodjuk ki az anyagot.

A függöny mosása

Nem szabad telezsúfolni a mosógépet, különben nagyon gyűrött lesz a függönyünk. Három átlagos méretű függönynél többet ne mossunk ki egyszerre. Legfeljebb 40 fokra állítsuk a víz hőmérsékletét, és csak kímélő mosószert használjunk.

Vannak kifejezetten függönyök mosásához való mosószerek, de nézzük meg, hogy tartalmaznak-e optikai fehérítőt. Ha igen, kizárólag fehér anyaghoz alkalmazzuk, de mindenképpen olvassuk el a szer használati utasítását is.

Gépi mosás esetén is adagolhatunk ecetet, szódabikarbónát vagy akár sütőport is a mosógépbe. Ezek nemcsak természetesen fehérítők, hanem fertőtlenítenek is. A centrifugálást állítsuk alacsony fordulatra, nehogy tönkretegye a centrifuga az anyagot.

Mosás után mi legyen a függönnyel?

A legegyszerűbb, ha vizesen felakasztjuk a függönyt vissza a helyére, miután kivettük a mosógépből. Fantasztikus illat lesz a lakásban, és ráadásul így tökéletesen szárad meg, mert kilógja magát, szép lesz az esése is.

Vannak olyan vastagabb anyagok, amelyeket muszáj lesz kivasalni, de a legtöbb függönyt elegendő a karnison hagyni megszáradni. Ha ilyen kíméletesen bánunk a Szőnyeg textil webáruház függönyeivel, akkor megőrzik minőségüket és sokáig otthonunk díszei lesznek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását