2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A TASZ szerint elhibázott a Ptk. tervezett módosítása

A gyűlöletbeszéd szankcinálására vonatkozó törvénymódosítási javaslatot szakmailag elhibázottnak tartja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Schiffer András, a civil jogvédő szervezet ügyvivője egy pénteki, budapesti sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy
2007. október 12. péntek 12:20 - Hírextra

Szerencsétlennek tartjuk, hogy miközben évek óta folyik az új Ptk. előkészítése, a kormány a kodifikációs munkában részt vevő jogtudósok álláspontja ellenében, aktuálpolitikai megfontolásból terjeszt elő módosítást - fogalmazta meg kritikáját az ügyvivő, aki szerint "abba kellene végre hagyni a hecckampányt".

Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormány elődje adott megbízást egy új Ptk. koncepciójának kidolgozására, ám a mostani törvénymódosítási javaslat ezzel az anyaggal "szembemegy", attól "teljesen idegen". Rámutatott: a kormány által felkért szakértői anyagban az áll, hogy nem kívánják a gyűlöletbeszédet "a személyhez fűződő jog szabályai között külön szabályozni".

Schiffer András szerint aggodalomra ad okot, hogy miután a gyűlöletbeszéd megítélésében nincs társadalmi konszenzus, a javaslat tág teret nyújt a jogintézménnyel való visszaélésre. Az alapvető társadalmi viszonyokat és konfliktusokat rendező jogszabály esetében különösen fontos lenne a társadalmi és szakmai vita, azonban ez most elmaradt - hangoztatta.

A jogvédő úgy vélte, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek is biztosítanak lehetőséget a szankcionálásra, ám ezzel sok esetben nem élnek. Ezzel egyebek mellett utalt a tavaly őszi Kossuth téri történések között arra, hogy az ott megtelepülő "lacikonyhákat" a gyülekezési jog keretei között akarták rendezni, és nem a szükséges engedélyeket kérték számon rajtuk.

Példaként említette továbbá a feltehetőleg homoszexuális beállítottságuk miatt megvert személyek ügyét is, amikor csak garázdaság miatt indult eljárás, pedig alkalmazhatták volna a közösség elleni izgatás vagy a gyülekezési szabadság megsértése passzusokat is.

Schiffer András szerint Magyarországon alááshatja a jogbiztonságot és a jogállamiságot, ha aktuálpolitikai célok játékszerévé válnak a politikai szabadságjogok gyakorlását biztosító szabályok.
Közölte azt is, nem ért egyet az igazságügy miniszterrel a véleményszabadság kérdésében. Takács Albert csütörtökön este egy rendezvényen úgy vélte: vannak olyan "tartalmak", amelyek már nem férnek bele a szólásszabadság kategóriájába.

Schiffer András az Alkotmánybíróságot idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy "maga a véleménynyilvánítás lehetősége és ténye védett, annak tartalmára tekintet nélkül".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását