2024. április 29. - Péter

T-rex lábnyomra bukkantak

Egy brit paleontológus egy Tyrannosaurus rex lábnyomára bukkant Montana államban, bár más kutatók még nem erősítették meg a felfedezést; eközben Észak-Írországban egy 190 millió éves tengeri őshüllő maradványára leltek - olvasható a BBC News honlapján.
2007. október 11. csütörtök 08:32 - Hírextra

A 76 centiméteres lábnyom a Sziklás-hegység keleti felének jura kori körzetében az eddigi ismeretek szerint csak egy T. rextől származhat, mivel más élőlény akkoriban nem élt ilyen nagy lábon.
Phil Manning, a Manchesteri Egyetem munkatársa először tavaly pillantotta meg a lábnyomot, s idén július óta vizsgálja tüzetesebben.

A szakember feltételezését tovább erősíti, hogy a lelőhely vidéke Montana államban főként a T. rex-maradványokról ismert szakmai körökben.

A kutató hamarosan benyújtja a felfedezésről írt tanulmányát elbírálásra, és úgy véli, csak akkor jelenthető ki, hogy T. rex-lábnyomra bukkant, ha más kutatóknak is lehetősége nyílik a lelet vizsgálata.

Eddig csupán egyetlen másik esetben vetődött fel, hogy valaki T. rex-lábnyomot talált, 1983-ban Új-Mexikóban, és a felfedezésről tizenegy évvel később jelent meg szaktanulmány.

A paleontológia egy másik újdonsága a BBC News híradása szerint, hogy Észak-Írországban, Nyugat-Belfast peremén, a Colin folyóban egy pleszioszaurusz (hosszú nyakú tengeri ragadozó) hétcentiméteres gerincdarabjára bukkantak.

A "tengeri sárkány" 190 millió évvel ezelőtt élt, amikor az a terület, ami a mai Írország, még ott volt, ahol a mai Szudán, és tenger borította.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását