2024. április 28. - Valéria

Romák és a főpolgármester együtt

Roma kulturális központot hozna létre a fővárosban Demszky Gábor - Budapest első embere erről a Jövőt a jövőben címmel rendezett konferencián beszélt csütörtökön.
2007. október 11. csütörtök 14:02 - Hírextra

A főpolgármester elmondása szerint egy, a Millenárishoz hasonló méretű intézményként képzeli el az új központot, ahol a jellegzetes roma képzőművészetet, zenét és irodalmi alkotásokat méltó módon lehetne megjeleníteni.

A romakérdés Magyarországon ma nem meghatározóan "szegényügy", hanem jellegzetesen etnikai ügy - mondta, hozzátéve: a megoldás fő eleme, ha a romák vállalni merik roma mivoltukat.
Kitért arra, hogy legutóbb 230-250 ezren vallották romának magukat, holott a becslések szerint a roma népesség Magyarország félmillió körül van.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat célja az egyenlő bánásmód biztosítása és a diszkrimináció felszámolása. Mint mondta, azt szeretné, ha a fővárosban egyetlen szegregált iskolai osztály sem lenne.

Budapesten a problémák mások, mint országosan: kisebb a roma munkanélküliség, ugyanakkor jellemző, hogy a romák az alacsonyabb iskolai végzettségük okán alacsonyabb presztízsű munkákat végeznek alacsonyabb munkabérekért. Ez a jelenség generációkon át öröklődik - fejtette ki a főpolgármester. Külön kiemelte a felnőttoktatás szerepét, amelyről fontos, hogy a romák tudjanak és, hogy ebbe bekapcsolódjanak.

Tarlós István a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője azt mondta, hogy bár vannak a fővárosban pozitív szándékok, de még nagyon az út elején vannak.

Az kevés önmagában, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve, forrásokra van szükség - hangsúlyozta.
Erre a politikára áldozni kell - mondta. Jónak nevezte a főpolgármester kezdeményezését a kulturális központ létesítésére, ugyanakkor megjegyezte: ma még az is probléma, hogy egy 20 milliós oktatási támogatást megkapjanak a romák.

A szegregációról azt mondta: az valóban veszélyes és elutasítandó jelenség, azonban vigyázni kell, hogy egy veszélyes logika alapján nehogy tehetséges roma gyerekek is visszamaradjanak a fejlődésben és tanulásban. A pozitív diszkrimináció nem biztos, hogy mindig beválik, s könnyen megoszthatja a lakosságot - közölte.

April Foley, amerikai nagykövet előadásában kiemelte: az integráció az egyik legmegmeghatározóbb alapköve minden demokráciának. Örömének adott hangot, hogy az együttműködés Budapest roma közössége és a fővárosi önkormányzat között valóságossá vált.

Látható a fejlődés az oktatás és a munkahelyteremtés területén - mondta, hozzátéve: ennek a lendületnek folytatódnia kell.

Utalva arra, hogy 2007. az unióban az esélyegyenlőség éve, hangsúlyozta: az oktatás és a kisebbségek integrációja két olyan terület, amely továbbra is az Egyesült Államok érdeklődésének középpontjában áll. Elmondta, hogy a magyarországi amerikai kamaránál folyik egy olyan program kidolgozása, amely a romák munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítené. A nagykövetség pedig mentori program kialakítását kezdte meg, amely a roma fiatalok felsőoktatásba jutását, mesterképzésben való részvételét segítené.

A tanácskozást levélben üdvözölte Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. Többek között azt írta, hogy a XXI. század roma értelmisége és politikusai nem engedhetik meg maguknak, hogy ne álljanak szóba egymással. Üdvözletében kitért a társadalmi befogadás és egyenlőség régóta remélt állapotára. Együtt könnyebb - írta, hozzátéve: ez az egyetlen természetes és fejlődőképes lehetőség, amely az egész társadalom számára minőségi nyitást jelenthet.

A tanácskozáson Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetője két szándéknyilatkozatot írt alá a romák helyzetének javítása érdekében: az egyiket a fővárossal, a másikat a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központtal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását