2024. május 5. - Györgyi

Óvoda a láthatáron!

Óvodát akar a gyermekének? Építse fel! Így gondolkodtak azok a pécsi szülők, akik többéves előkészület után idén nyáron hozzáfogtak egy waldorfos intézmény létrehozásához. Munkájukat siker koronázta: a napokban avatták a Tettye Völgye Waldorf Óvodát. Errő
2007. október 11. csütörtök 11:02 - Constantinovits Milán
Mikor és miért fogalmazódott meg a Waldorf-óvoda terve Pécsett?

Már 2002-ben elindítottuk a pécsi Waldorf-kezdeményezést, mert többen voltunk, akik ismerték ennek a pedagógiai-nevelési módszernek a lényegét. Jó tapasztalataink voltak, ezért úgy gondoltuk, hogy itt is lenne kereslet egy waldorfos óvodára. Ennek szellemében igyekeztünk programokat szervezni a szülőknek, hogy kedvet kapjanak a módszerhez. S így is történt, nyáron hozzáfoghattunk az építkezéshez.

Tényleg a szülők építették fel az intézményt? Hogy lehet egy óvodát szívességből létrehozni?

Egy Waldorf-iskolát mindig a szülői közösség hozza létre, ez a módszer egyik alapköve. Nálunk is így zajlott, miután sikerült a jogi kérdéseket elintézni és az önkormányzat biztosított minket támogatásáról, ám mindent, amihez csak a szülők értettek, ők építettek fel. Nonprofit alapon, puszta jó szándékból elvégezték a szakipari munkákat, mint például a festést, varrást, villanyszerelést. A bútorokat például az egyik apuka készítette egymaga. De akadt olyan vállalkozó is, akinek ugyan semmiféle személyes érdekeltsége nem volt az intézményben, ám szívességből a teljes épületgépészetet megcsinálta, ami közel egymillió forint lett volna. Ő azt mondta, hogy aki nem tudni adni, ne is várjon semmit cserébe. És nem ő volt az egyetlen, aki így gondolkozott.



A Waldorf-pedagógia
A Rudolf Steiner nyomán elterjedt Waldorf-pedagógia az ember lényét hét éves ciklusokban szemléli. Bár figyelme kiterjed a születés előtti időkre, az első szakasz világrajövetelétől a fogváltásig tart. A gyermek három éves koráig egy "hatalmas érzékszerv". Hét éves koráig jellemző tevékenysége az utánzás, nem tud nem utánozni, ezért teljesen kiszolgáltatott környezetének.

Az óvoda azzal teremt ideális körülményeket fejlődéséhez, hogy egy biztonságos, szeretetteljes burkot képez, ahol a gyermek természetes, ingergazdag környezetben, egy ritmusok által áttekinthetővé váló világban, érzelmi biztonságban bontakoztathatja ki képességeit. Az óvodás korú kisgyermek fő tevékenysége a szabad játék, amelynek során feldolgozza a külvilágból és saját belső világából nyert tagolatlan benyomásait. Nagyon fontos, hogy szabadon, saját belső képeiből építkezve élje meg játékát. Ezzel egyúttal olyan szociális készségek is kifejlődhetnek, mint a segítőkészség, az odafigyelés, a kisebbek, gyengébbek védelmezése, az együttműködés.
Ezek szerint nemcsak az önkormányzat, hanem a helyiek is a kezdeményezés mellé álltak?

Így van, mind a lakosság, mind a környező cégek támogattak minket. Mondok egy példát: az óvoda nagy udvarának igen nehéz lett volna az önerőből történő elkerítése. De összejött! A kerítés faanyagát egy magáncég adta, míg a csavarokat megint máshonnan kaptuk. A fémrészeket egy harmadik vállalat bocsátotta rendelkezésünkre, a festéket pedig egy budapesti szakbolt ajándékozta nekünk. Minden egybevetve, nagyfokú társadalmi összefogás kellett ehhez. És persze azok a cégek, akik szimpatizálnak a Waldorf-kezdeményezéssel.

Múlt héten nyitotta meg kapuit az intézmény. Hány férőhelyes lett?

25 férőhelyesek vagyunk, amelyből jelenleg 19 van betöltve. Eme keret bővítése egyelőre fizikai korlátokba ütközik, így a jövőbeli terveink inkább egy saját iskolára irányulnak. Szeretnénk elérni, hogy az óvodából kijövő gyermekek már egy waldorfos alapoktatási intézményben kezdhessék meg tanulmányaikat. Természetesen bármilyen iskolába mehetnek a gyerekek az óvodánk után, ám egy waldorfos iskola lenne a legmegfelelőbb nekik.

Mi a Waldorf-óvodapedagógia lényege, mitől más egy ilyen intézmény?

Kuratóriumvezetőként, de szülőként is nyilatkozhatok, mivel a nagyobbik fiam állami óvodába járt, a kisebbik Waldorfba. Vagyis rendelkezem összehasonlítási alappal. Pedagógiánk lényege a nagyfokú kreativitás. A Waldorf-óvoda minden gyerekkel személyesen foglalkozik, megpróbálja kihozni belőlük, ami lényükben rejlik, de nem erőlteti ezt, nem fejleszt direkt. Fontos nevelési eszközünk az utánzás: az óvónő olyan mintákat mutat, amelyek másolásra méltóak. Ebben az életkorban ugyanis a gyerekek az utánzás révén tanulnak meg nagyon sok mindent. Van, hogy az óvónő is bekapcsolódik a gyerekek tevékenységébe, például akvarellt fest velük.
Lényeges eleme még módszerünknek a szabad játék, amely során a gyermekek kibontakoztathatják tudásukat. A természetesség jegyében csak természetes anyagokat használunk az oviban, műanyagok nincsenek; fából készült játékaink, speciális waldorfos babáik vannak. Elvünk az, hogy önmaguknak is készítsenek játékokat a gyerekek, a „mindenből minden lehet" alapon nálunk bármilyen berendezési tárgy játékká válhat. Fontos természetesen a táplálkozás, növendékeink gabonaalapú étkeket fogyasztanak.

Az óvodai foglalkozások hagyományos rendben folynak?

Ez is különleges nálunk, sajátos ritmusa van minden hétnek, és az egész év is tematizált különféle ünnepek szerint. Mindegyiknek megvan a maga szimbolikája, ehhez kapcsolódnak az adott időszakban a foglalkozások: ilyen dalokat énekelnek a gyermekek, ilyen játékokkal ismerkednek meg. Most épp a Mihály-időszakot élik, ezt követi majd a Márton-ünnepre készülés.



A waldorfos pedagógia speciális képzettségű pedagógusokat igényel. Rendelkeznek ilyen szakemberrel?


Igen, szerencsénkre végzett waldorfos óvónőnk van, rajta kívül pedig két állami végzettségű óvónő dolgozik itt.

Milyen fenntartói háttérrel működik az óvoda?

Nálunk az intézményt kezdeményező és létrehozó szülők is képviselik magukat a fenntartó testületben, a Három Egység Pedagógiai Alapítványban. Kiemelt támogatónk a Tiszta Formák Alapítvány és a Selena Kft, ők erkölcsileg és anyagilag mentorálják kezdeményezésünket.

Köszönöm a beszélgetést, sikeres évet kívánok!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását