2024. május 16. - Mózes, Botond

Ismerkedjünk meg a paprikával!

A híres szegedi fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói a szombati Paprikanapon.
2007. október 11. csütörtök 13:13 - Hírextra

A tengerentúlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent. Kezdetben jelentős volt orvosi alkalmazása, különösen az erőspaprikáról gondolták azt, hogy alkalmas a váltóláz, a malária kezelésére, így nem véletlen, hogy a Tisza mentén gyorsan elterjedt - mondta Töröcsik István, az emlékpark munkatársa az MTI-nek.
A szegedi nagytáj jellegzetes kultúrnövénye a paprika, hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők. A paprikanapon, szombat déltől a szegedi tanya udvarán életre keltenek néhány munkafolyamatot, ki lehet próbálni a paprikafűzést és -hasítást, beindul a járgányos - ló hajtotta - paprikadaráló és a lábbal működtetett mozsár, a "külü" is.
Néprajzi előadás hangzik el a szegedi paprikatermesztés és feldolgozás történetéről, és lesz fajtabemutató is. A látogatók a paprikával készült ételeket - a hagyományos pörkölt és paprikás mellett különlegességeket is - és italokat kóstolhatnak.

A jó hangulatról a szegedi Balga zenekar muzsikusai és a földeáki néptáncosok gondoskodnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását