2024. április 19. - Emma

Aggódnak a lengyelek

Lengyelország aggódik, hogy valamelyik orosz óriáscég döntő többséget szerezhet a legnagyobb lengyel olajtermelő vállalatban, az Orlenben. A lengyel belső titkos szolgálat - a Belbiztonsági Hivatal - levélben figyelmeztette a veszélyre a belügyminisztert.
2007. október 11. csütörtök 13:11 - Hírextra
A figyelmeztető levél tényét a titkos szolgálat megerősítette, de a tartalmáról sem a feladó, sem a címzett nem ad információt.

A lengyel lapnak szakemberek elmondták, hogy a PKN Orlen vállalat esetében az az aggodalom alapja, hogy a részvényei túlságosan sok kézben vannak. A lengyel állam közvetlenül, illetve közvetve 33 százalékkal rendelkezik az Orlenben. Viszont nagyon nehéz megállapítani, hogy kik a tulajdonosai a csaknem 70 százaléknak. Feltételezik, hogy körülbelül egyharmad különféle befektetési és nyugdíjalapok tuladonában van. Az 5 százaléknál kevesebb részvénnyel rendelkező tulajdonosok nem kötelesek nyilvánosságra hozni kilétüket.

A tőzsdei adatok szerint augusztusban hirtelen megnőtt az Orlen-részvények forgalma, sokkal több papír cserélt gazdát, mint azelőtt.

Egy korábbi titkosszolgálati főnök úgy nyilatkozott most a lengyel lapnak, hogy az Orlen elaprózott tulajdonosi szerkezete mellett megvan "az ellenséges felvásárlás reális veszélye".

Néhány évvel ezelőtt az orosz Lukoil vállalat pályázott az akkori Rafineria Gdanska lengyel olajfinomító megvásárlására.

Az Orlen vezetősége az elenséges részvényfelvásárlás megelőzése céljából fontolgatja a Lotos lengyel olajfinomító és -kereskedelmi cégcsoporttal való fúziót.

A lengyel lapban azonban megszólalnak olyan szakemberek is, akik szerint az esetleges orosz felvásárlónak nem lehet érdeke összerúgni a port a lengyel állammal. Varsónak ugyanis fontos aduk továbbra is a kezében maradnának. Például kulcsfontosságú olajfinomítókhoz vezető olavezetékek vagy bizonyos logisztikai cégek állami tulajdonban vannak. A zökkenőmentes együttműködés megszakadása tehát megbénítaná az esetleges orosz kézbe kerülő Orlent, írja a lengyel lap.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását