2024. április 27. - Zita

Félünk a gyerekektől

Minden hetedik felnőtt húzódozik a gyermekvállalástól és minden negyedik a fenyegetőnek érzett világ miatt halasztja a családtervezést - állította egy brit tanulmány, amelynek közzétételét a szellemi egészség szerdai világnapjához időzítették.
2007. október 10. szerda 10:47 - Hírextra

A YouGov közreműködésével végzett felmérés több mint kétezer brit felnőttet kérdezett ki a világ bajaiból fakadó félelmeiről. A válaszadók 70 százaléka a terrorizmustól fél a legjobban. A bevándorlás okozta problémák 58 százalékukat aggasztják, 38 százalékuk a klímaváltozástól tart, 23 százalékuk pedig a természeti katasztrófák miatt szorong - mutatta ki a tanulmány, amely a brit szellemi egészség alapítvány megbízásából készült.

"A világban zajló események és tendenciák fenyegethetik az emberek biztonságérzetét és szorongáshoz vezethetnek" - idézte Michael Reddy klinikai pszichológus véleményét a BBC internetes hírszolgálata.  "Társas lények lévén érzékenyen érint bennünket a más emberektől felénk irányuló szándékos fenyegetés, például a terrorizmus" - fejtette ki az orvos hozzátéve, hogy a természeti katasztrófák, amelyek bekövetkezése nem látható előre, nem hatnak ránk ilyen módon.

A bevándorlóktól való szorongás ugyanakkor Reddy szerint azért jelenik meg ennyire erőteljesen, mert az emberek jellemzően egy konkrét csoport tagjaiként határozzák meg magukat, amely a viselkedés azonos szabályrendszerét és értékeit követi, s ez alapvető biztonságérzetet nyújt számukra, míg az ismeretlentől, így a bevándorlóktól való félelem megzavarhatja ezt a biztonságérzetet.

A felmérés tanulsága, hogy a világ számos különböző fenyegetéssel néz szembe, és ezek mind, a legkisebbek és legkevésbé aktuálisak is hatással vannak az egyes emberek mindennapi életére, valamint jó szellemi közérzetére - nyilatkozta Anrdew McCulloch, a szellemi egészség alapítvány elnöke, akinek értékelése szerint már súlyos szellemi egészséget érintő témáról van szó, ha a fenyegetettség érzése elérhette azt a szintet, amely befolyásolja az felnőttek családalapítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását